Valitsus otsustas neljapäeval, et maksab palgatoetust ettevõtteile, kes loovad töökohti Ida-Virumaal.

"Me oleme palgatoetust maksnud ka varem, majanduskriisi ajal maksime palgatoetust 17 000 inimesele," meenutas Rõivas. "Ida-Virumaal alustasime palgatoetusega sel põhjusel, et seal on tööpuuduse näitajad kõige kõrgemad, tööpuudus on umbes kaks korda suurem kui Eestis keskmiselt. Kui palgatoetus annab Ida-Virumaal positiivse tulemuse, võime seda kasutada ka teistes piirkondades. Palgatoetuse eesmärk on uute investeeringute meelitamine, mitte mõnele ettevõttele konkurentsieelise andmine," kinnitas Rõivas.

Põlevkivitööstuse maavaramaksu ja keskkonnatasude langetamine tähendab, et makse laekub umbes 40 miljonit eurot aastas vähem.

Põlevkivitööstuse maavaramaksu ja keskkonnatasude langetamisest kõneledes ütles Rõivas, et naftahind on pooleteise aastaga kukkunud kordi ja mõne ettevõtte kestlikkus on küsimärgi all, nii et põlevkivisektori erand on kriisist tingitud. "Praegune otsus tähendab, et makse laekub umbes 40 miljonit eurot aastas vähem, aga põlevkivisektor tervikuna maksab aastas 160 miljonit eurot. Me ei taha riskida sellega, et mõni neist ettevõtetest peab tootmise sulgema. See ei olnud lihtne otsus, sest riigil jääb tõsine summa saamata," nentis Rõivas.

Rõivas ütles põlevkivisektori maksuerandit kommenteerides, et võimul on otsustav ja jõuline valitsus. Kui ajakirjanikud selle lause kohta lähemalt uurisid, tõi Rõivas näiteks haldusreformi, mille seadus on küll hetkel vastu võtmata, kuid peaministri kinnitusel võetakse vastu suvel.

"Vabaerakonna juht Andres Herkel viskas nalja, et kui võimul oleks Marju Lauristin, Siim Kallas ja Mart Laar, siis nad lepiks kõikides asjades viie minutiga kokku. See näitab, et Andrese ajalooline mälu on tuhmuma hakanud – haldusreformi ei leppinud nad kokku sugugi mitte viie minutiga ega ka mitte kolme aastaga, mis nad valitsuses olid," sõnas Rõivas. "Ametis olev valitsus on aastaga teinud kaalukamaid otsuseid kui keskmine Eesti valitsus ühe aastaga. Loomulikult tegid esimesed valitsused suuri põhimõttelisi reforme, mida saigi teha ainult üks kord."