Eesti eduka e-riigi mõtteviisi levitamiseks on president Toomas Hendrik Ilves teinud kümne aastaga meeletu töö, rääkis asekantsleri kohalt tagasi ettevõtlusse siirduv Taavi Kotka Eesti Päevalehele. "Kui Carmen Kass on maailmakuulus supermodell ja Arvo Pärt maailmakuulus helilooja, siis Ilves on kindlasti superstaar selles valdkonnas, et ta on IT- ja küberteadmistega diplomaat. Mitte ühegi maailma riigi juhi teadmised ei ulatu tema tasemeni," sõnas Kotka.

"Minu silmis on Ilves talent. Igal talendil on omad voorused ja puudused, aga ta on talent. See, mismoodi ta suudab poliitikute, suurettevõtjate ja diplomaatidega suhelda, on klass omaette. Meil pole Eestis ühtegi teist sellise kaliibriga meest. On tema ja siis tuleb tükk tühja maad," iseloomustas Kotka ametist lahkunud presidenti.

"Krimmi sündmuste ajal oli tema ainus siit piirkonnast – ja ma ei räägi Eestist, vaid kogu Ida-Euroopast –, kes sõna võttis, keda kuulati ja kelle sõnu trükiti. Teistel ei jagunud julgust või neid lihtsalt ei kuulatud."

Kota jätkab: "Ma puutusin temaga kokku peamiselt ainult töiselt. Toon ühe näite. Olime koos Jaapanis. Esimene koosolek algas juba 7.30. Kohtusime Taani ja Jaapani uue majanduse juhtidega, mis hiljem viis selleni, et jaapanlased investeerisid Eesti start up’i. See päev lõppes kell 11 õhtul ja selle päeva jooksul tegi Ilves üheksa ettekannet. See töökus, kuidas ta võttis igast oma visiidist maksimumi... Mina tean sellist Ilvest."

Kommenteerides Ilvesele Ärma talu rahaasjadega kaela sadanud skandaali tõi Kotka näiteks Uus-Meremaa. "Kui me räägime talendist, siis Uus-Meremaal on ettevõtluskoolituses eraldi peatükk, kuidas kohelda talenti. Ta on eriline ja pisut pirtsakas. Seal räägitakse, et kõige hullem viga on oma talendiga tülli minna, sest siis ei pruugi talent kodumaale naasta. "Kui ta on läinud tüliga, siis vaevalt ta tuleb. See, mida meie teeme praegu Ilvesega, on lühinägelik. Me kohtleme teda nii, nagu meil poleks teda enam kunagi vaja. Aga mis siis, kui on?"