"Meie vajadus kuuluda on sama oluline nagu meie vajadus turvalisusele või süüa. Põhimõtteliselt on see täiesti üksi olemise tunne," ütles kroonprintsess ja lisas, et justnimelt Taanis alustati sellega võitlemist kiusamisest.

""Kiusamisest vabaks" ei keskendu kiusajale ja ohvrile. See keskendub grupile ja igale lapsele selles grupis," märkis printsess ning lisas, et on oluline alustada juba varases eas, kus lapsed alles õpivad sotsiaalseid norme ja suhted alles arenevad.

Programmi tulemused näitavad seni, et gruppides, kus on kokku lepitud, mis on õige, mis mitte ja igaüks võib oma arvamust ka avaldada, on lapsed üksteise suhtes hoolivamad ja lohutavad üksteist mure korral. "Neist saavad lihtsalt paremad sõbrad," võttis printsess kokku.

Kiusamise vastu võitlemine Taani eeskujul ei ole printsessi arvates aga kiire lahendus, vaid pikaajaline investeering tuleviku heaks. "Täna näeme selle projekti tulemusi Eestis ning seni on need positiivsed. Näeme sarnaseid muutuseid, mida oleme näinud Taanis," ütles printsess.

Eesti presidendiproua Evelin Ilves ütles aga, et me eksitame oma lapsi, kui soovitame neil kiusamisest mitte välja teha või ära kannatada. "Need kiusamisega nõustuvad pealtvaatajad muudavadki koolikiusamise võimalikuks," ütles Ilves. Oluline on esileedi arvates see, et koolides ja ühiskondades väärtustataks laste erinevusi.

"Emana, kelle tütar õpib neljandas klassis, on mul valus lugeda uuringuid, et iga viies õpilane kannatab kiusamise all," rääkis Ilves ja märkis, et tänapäeva koolikiusamine ei tähenda enam füüsilist vägivalda. "Kahjuks teavad paljud lapsed, mis on küberkiusamine," nentis Ilves.

Õiguskantsleri kantselei ja MTÜ Lastekaitse Liit (LL) korraldasid täna konverentsi "Kiusamisvaba haridustee", mille avas Eestisse visiidile saabuv Tema Kuninglik Kõrgus Taani kroonprintsess Mary.