Lääne ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Elle Keemani sõnul oli Nielseni eesmärk mõjutada põllumajandusministeeriumi langetama kalanduse valdkonnas talle kasulikke otsuseid. Kuid kellele Nielsen pistist võis anda, ei soovi prokuratuur varajasele uurimisfaasile viidates täpsustada, kirjutab Eesti Päevaleht.

Päevaleht soovis lahvatanud korruptsiooniskandaali kohta täpsemaid selgitusi saada ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seederilt, kuid ministergi keeldus endise kõrge põllumajandusministeeriumi ametniku nime avalikustamast.

“Las selle nime avalikustab prokuratuur,” lisas Seeder. Ministri sõnul on kriminaalmenetluse raames kuulatud üle ka põllumajandusministeeriumi ametnikke, kuid ministeeriumi igapäevatööd uurijad ei häiri.

Küsimusele, kui suur on mõne ametniku võimalus mõjutada riigi otsuseid näiteks kalandusvaldkonnas ühe konkreetse ettevõtte kasuks, nagu kahtlustab prokuratuur, ütles Seeder vastuseks, et see võimalus sõltub ametniku võimetest.

“See sõltub ametniku ametijuhendist ja tema autoriteedist. Ei ole sellist ühest vastust, et see ametnik saab otsuseid mõjutada ja need ametnikud ei saa. See on igal konkreetsel juhtumil erinev,” lisas Seeder.

Eesti Päevaleht kirjutas nädalavahetusel, et möödunud nädalal pidas politsei kinni ning kuulas kahtlustatavana üle Taani ettevõtja Thorben Nielseni, kellele kuulub Pärnus kümme kalandus- ja põllumajandusettevõtet. Mees on lubanud rajada Audru valla Põldeotsa küla Suuresilla suurfarmi miljardeid kroone maksva kalakasvanduse.

Veel reedel eitas Nielsen probleeme politsei ja prokuratuuriga. Küll aga saatis kalafarmi rajava ettevõtte FjordFresh Holding juhatuse liige Alar Oppar pühapäeval ettevõttega seotud isikutele ja koostööpartneritele ringkirja, milles rääkis, et kaitsepolitsei tegi ettevõttes läbiotsimisi.

Päevalehe kõnedele ega kirjadele põllumajandusministeeriumist ministri nõuniku ametist kevadel Nielseni palgale suundunud Oppar eile ei vastanud.