"Mu küsimus on, kas sa esined siin praegu nagu usumehena, et usud, et kõik need miljardid, mis on antud – 300 miljardit viimase viie aasta jooksul ja veel 86 uuesti – ja kõik need reformid suudetakse seal lõunamaal läbi teha. Mitu korda sa oleksid nõus andma laenu oma kasiinosõltlasest sõbrale, kes on sulle juba pikka aega võlgu?" küsis Ernits kõnepuldis küsimustele vastavalt rahandusministrilt.

Rahandusminister Sven Sester vastas, et hasartmängusõltlasest sõpra saab ehk aidata. "Tuues mängu kasiinosõltlasest sõbra, siis küsimus ongi selles, et kui sa näed võimalust, et kasiinosõltlane lõpetaks kasiinos mängimise ära, siis kas te olete valmis panustama sellesse ja aitama teda, et teda sellest pahest eemale viia, eriti kui selle perioodi jooksul on selgelt paika pandud, kuidas tema võõrutusprotsess käiks," vastas Sester.

Erki Savisaar omakorda uuris, kas minister ei arva, et kui Eesti Kreeka abiprogrammi taas toetab, siis läheb meil aastal 2020 endal vaja seesugust abiprogrammi, et maksta välja käendused, mille Eesti on andnud circa kahe miljardi euro eest.

Sester vastas, et peame selgeks tegema, kas Kreeka täidab oma lubadusi või mitte. "Kui ta täidab need lubadused, siis ta saab selle raha. Kui ta täidab lubadused, järeldub meie jaoks järgmine küsimus – kas need lubadused tekitavad olukorra, kus ta oma kulud hoiab kontrolli all. See on järgmine küsimus. Me eeldame, et tekitab. Ei ole põhjus kahelda finantsanalüütikutes. Kui ta ei täida lubadusi, siis me ju raha peale ei anna," selgitas Sester.

Riigikogu otsustas eilsel erakorralisel istungil toetada Kreeka kolmandat abipaketti. Kreeklaste aitamise poolt hääletas 50 ja vastu 37 riigikogu liiget, erapooletuks ei jäänud keegi.

Kreekale kuni 86 miljardi euro suuruse laenu andmise otsus on Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) juhatajate nõukogu päevakorras täna.