Keskerakonnaga seoses paneb paljusid inimesi muretsema nende lühike pink, sest nad on ühelt poolt aastate jooksul kannatanud ajude äravoolu käes ning teiselt poolt on nende nimekirja tekkinud igasugu inimesi, kelle teod ja väljaütlemised mõjuvad kummastavalt. Kas te muretsete selle pärast?

Kindlasti. Aga selle pärast, mis puudutab inimesi, on mõtet hakata muretsema alles siis, kui valimised on tehtud ja me hakkame kellegagi läbi rääkima võimaliku koostöö ja ühise valitsuse moodustamise üle. Keskerakonnal on tekkinud arvestatav kompetents Tallinna linna juhtimisel, seda ei saa eitada. Nad on ühest küljest võrdlemisi jõudsalt istutanud oma inimesi kohtadele, kus tekib munitsipaalkompetents, aga teisest küljest parteistanud neid inimesi, kellel juba on munitsipaalkompetents. Olles olnud nii pikalt ainuvõimul, jäävad teised selles elemendis paratamatult alla. Praktilist käed-küljes kogemust on teistel vähem. Mitte ainult meil, vaid arvan, et ka IRLil ja Reformierakonnal. Mis puudutab riigi taset, siis kui vaatame kasvõi seda, kes esindavad Keskerakonda riigi poliitika teemalistes väitlussaadetes, siis see ring on tõesti väga kitsas. Neil ei ole väga palju neid, kes on arvamusliidrid riigi poliitika eri valdkondades. Mis puudutab erinevaid väljaütlemisi, mis lähevad kaugele Eesti poliitika põhiliinist, need muudavad mistahes koostöö problemaatilisemaks, see on selge.

Kui Keskerakond tuleks ja pakuks teile kui peaministrile haridusministriks Yana Toomi või Mihhail Kõlvartit, siis mida te teeksite?

Ma ei hakka selliseid hüpoteese välja käima. Kaks aastat on pikk aeg. Olles äärmiselt kriitiline nii Yana Toomi kui Mihhail Kõlvarti poliitiliste seisukohavõttude üle, arvan, et Keskerakonnal on ikka väga pikk tee käia sinnani, et nad tuleksid mistahes koalitsioonipartnerile pakkuma haridusministriks ühte neist kahest nimest. Isegi vaatamata sellele, et Kõlvart on sella ala abilinnapea Tallinnas. Kaks aastat enne valimisi ei ole mõtet persoonidest üldse rääkida. Samasugune küsimus oleks, et kui tuleb Reformierakond ja pakub Kristen Michalit uuesti justiitsministriks, et mida ma siis teen? Ma ei hakka nendel teemadel üldse fantaseerima.

Tahaks selget jah või ei vastust.

Kindlasti võin anda nimekirja inimestest, kes minu valitsuses ministritoolile ei istu ja kes minu arvates Eestis üldse ministritoolile ei istu. Yana Toom ja Mihhail Kõlvart kindlasti ei istu Eesti vabariigis haridusministri toolile, arvan, et Kristen Michal ei istu taas justiitsministri toolile. See on selgemast selgem.

Kui Keskerakond pakuks justiitsministriks Priit Toobalit ja põllumajandusministriks Ester Tuiksood, siis mida te teeksite?

Ma võiksin hakata maha tõmbama väga suurt osa kogu Keskerakonna nimekirjast võimalikele ministrikohtadele, aga samal ajal ma kindlasti arvan, et Keskerakonnas on ministrimaterjali küll. Iseasi on, et see erakond on ühe inimese poolt väga tsentraalselt juhitud, kes võib ennast kehtestada peaaegu kõigi nende inimeste üle, kes võiksid olla täiesti head ministrid valitsustes, kus Edgar Savisaar ise ei osale. Priit Toobal – vaevalt, aga kindlasti on seal head ministrimaterjali küll. Keskerakonnast on tulnud päris häid ministreid, aga on tulnud ka kehvemaid ministreid.