Kolmapäeval toimunud Äriplaani konverentsil ütles seal esinenud Sven Mikser, et riik peab andma tõuke, et ettevõtjad väljuks mugavustsoonist. Mikseri sõnavõtt tekitas mitmetes ettevõtjates pahameelt ning arusaamatust.

"Kuidas me saame müüa riigi edukat kuvandit, kui me saame iga päev teada, et meid ei usaldata? Mina küll ei ole mugavustsoonis. Ei ole kunagi olnud. Mikseri avaldus näitab, et poliitikul pole tegelikku kokkupuudet ettevõtjatega," kommenteeris konverentsil osalenud ettevõtja, Windoori omanik Mailis Lintlom.

Sotside esimees väitis Delfile, et teda on valesti mõistetud.

"Oma üleskutsega pidasin silmas, et riik peab aitama ettevõtjaid targema töö ja suurema lisandväärtuse poole pürgimisel. Selleks peab riik olema valmis investeerima inimeste haridusse, kvalifikatsiooni, ümberõppesse. Kui valitsus soovib, et ettevõtja tuleks kaasa alampalga varemkavandatust kiirema tõusuga - ja mina arvan, et see on vajalik ning õige -, siis peab valitsus ettevõtjatele selgelt ütlema, mida ta on valmis ise tegema ja milliseid boonuseid pakkuma ning mida ta ettevõtjalt vastu ootab. Selline suhtlus on tulupoliitilise kokkuleppe sõlmimiseks vältimatult vajalik,“ selgitas Mikser Delfile.

"Eesti on jõudnud nn keskmise sissetuleku lõksu. Madalate tööjõukulude eelise oleme kaotanud konkurentidele nii Euroopas kui ka Aasias. Ja kõige odavama tööjõu võistluses me osaleda ei soovigi. Riik peab võtma suurema rolli ja vastutuse majanduses toimuva eest. Lõksust väljumise eesmärgil on järgmisel aastal startivate eurorahade juures panustatud just ettevõtete konkurentsivõime tõstmisse ning inimvarasse investeerimisse. Sellest on kantud ka meie alampalga tõstmise ja regionaalse maksuerisuse idee. Ei riik ega ettevõtted üksi ei suuda vajalikku muutust tuua. Vaja on ühist jõupingutust," lisas Mikser.

Mikser on aga osaliselt päri konverentsil kõlanud terava kriitikaga, mis puudutab ettevõtjate ja poliitikute vahelise ühtsuse ja usalduse puudumist ning ühise eesmärgi olematust. Ühte patta ettevõtjate suhtes apaatsete poliitikutega ta aga ennast asetada ei soovi.

"On tõsi, et Eesti valitsused ei ole teinud piisavalt jõupingutusi ettevõtjatega dialoogi pidamiseks. Samas ei näe ma tegelikult ettevõtjate ja riigi vahel mingit ületamatut usaldamatust. Kindlasti on ettevõtjatel kriitiline arvamus ülemäärase bürokraatia, piisava ettevalmistuseta tööjõu ja veel mõnegi teema suhtes, ent lahendused sünnivad koostöös. Tegelikult on küsimus pigem selles, et Eestil ei ole enam pikemat aega olnud suurt ühist eesmärki, mis paneks kogu ühiskonna, ettevõtjatest pensionärideni, sama eesmärgi nimel pingutama," arvas Mikser.

"Nii Eesti poliitikute kui ettevõtjate seas on nii uuendusmeelseid kui ka selliseid, kes kindlasti vajaksid teatud tõuget või impulssi, et ajas kiiresti muutuvate nõudmistega kaasa tulla. Kui keegi räägib stagneerunud või vanameelsetest poliitikutest - ja sellistest võib kuulda ja lugeda iga jumala päev -, siis mina isiklikult ei solvu, sest ma ei pea ennast nende hulka kuuluvaks. Aga nad on siiski olemas ja ma leian, et nad väärivad mõttekrampidest lahti raputamist. Loomulikult on Eesti ettevõtjate seas rohkesti neid, kes on innovatiivsed ja dünaamilised ega vaja mingit riigipoolset impulssi ega tuge. Aga on ka selliseid, keda minu hinnangul tõepoolest tuleks julgustada uutmoodi mõtlema ja tegutsema ja keda vajadusel tuleb ka riiklikult toetada, et suunata neid uutele turgudele," jäi Mikser endale kindlaks.