Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson küsis Mikseri käest, kas sotsiaaldemokraatide eesmärgiks on pärast 2015. aasta valimisi olla osa koalitsioonist, mis võimaldaks kehtestada euroopaliku astmelise tulumaksu ning taastada klassikalise ettevõtte tulumaksu Eestis.

SDE esimees kaitseminister Sven Mikser vastas, et sotsiaaldemokraadid mitte ainult ei soovi olla osa uuest koalitsioonist, kes Eesti maksusüsteemi õiglasemaks muudab, vaid sotsiaaldemokraadid soovivad suisa sellise koalitsiooni moodustajateks olla.

"Kui teie küsimuses on nüüd varjatult kirjas, kas sotsiaaldemokraadid on seda koalitsiooni valmis moodustama Keskerakonnaga, siis mina ütleksin, et tänasel päeval kindlasti ei ole põhjust sulgeda uksi," lausus Mikser.

Mikseri sõnul on sotsidel olnud väga konstruktiivne valitsuskoostöö senise koalitsioonipartneri Reformierakonnaga. "See koalitsioon moodustati suhteliselt lühikest aega enne korralisi valimisi, ta pani väga-väga konkreetse tegevusprogrammi endale ette ja suudab selle olulises osas kindlasti väga edukalt ka ellu viia. Koostöökogemus on hea asi kindlasti," kõneles Mikser.

Programmiline, maailmavaateline lähedus on tema sõnul samuti väga oluline koalitsioonide moodustamisel. "Mul oleks kindlasti olnud palju lihtsam pidada koalitsioonikõnelusi erakonnaga, mille nimel kõneleb proua Simson, kui neid pidada võib-olla mõne teise potentsiaalse partneriga," täiendas Mikser, viidates sellele, et Keskerakonna esinumber valimistel on jätkuvalt Edgar Savisaar, mitte Kadri Simson, nagu soovitas Jüri Ratas.

Mikseri sõnul on isikute küsimus siiski ainult osa sellest võrrandist, mis puudutab koalitsiooniläbirääkimisi.

"Kindlasti maailmavaateline lähedus on tähtis ja programmiline lähedus on tähtis, aga ma usun, et sotsiaaldemokraadid on piisavalt tugevas positsioonis pärast järgmisi korralisi riigikogu valimisi, et viia läbi olulised sotsiaaldemokraatlikud reformid, sealhulgas maksureformid, kes iganes peaks siis olema meie partner selles moodustatavas koalitsioonis," lõpetas Mikser küsimusele vastamise.