Ukraina kaitseminister teatas hiljuti, et mitmed NATO riigid on hakanud Ukrainale relvi saatma. Mida Ukrainal vaja on ja mida Eesti Ukrainale pakub?

Eelkõige on Ukraina relvajõududel vajadus kaitseväelaste individuaalvarustuse, kaitsevahendite, side- ja juhtimisseadmete ning vaatlusseadmete järele. Olles hinnanud Eesti kaitseväe ladudes olevat varustust, oleme jõudnud praeguseks järeldusele, et meil kas ei ole ukrainlastele vajaminevat varustust, või on tegemist varustusega, mis on hädavajalik Eesti kaitseväe enda üksuste varustamiseks. Seetõttu keskendume oma kaitsealases abis eelkõige NATO Ukraina usaldusrahastule, kuna see aitab lahendada Ukraina relvajõudude vajadusi ilma, et see toimuks Eesti kaitseväe enda varustuse ja varude arvelt.

Ukraina on pöördunud Eesti poole palvega, et Eesti võtaks ravile või  taastusravile Ida-Ukraina lahingutes vigastada saanud sõjaväelasi. Samalaadne palve on esitatud ka teistele Euroopa Liidu ja NATO riikidele. Eesti on otsustanud, et käesoleva aasta jooksul ollakse valmis Kaitseministeeriumi valitsemisalas tegutsevasse Seli tervisekeskussesse taastusravile võtma kuni 15 lahingutes vigastada saanud Ukraina kaitseväelast.

Samuti kavatseb Eesti rahaliselt panustada Walesi tippkohtumisel loodud Ukraina usaldusrahastusse, mille eesmärgiks on toetada Ukraina kaitseväe logistika-alase võimekuse, sidevõimete, taastusravi jms arengut. Eesti plaanib esialgu usaldusrahastusse panustada umbes 100 000 euro suuruse summaga. Lisaks nendele meetmetele on Ukraina pikka aega olnud ka Välisministeeriumi arenguabi üks olulisemaid sihtriike.

Esmaspäeval algas Lääne-Ukrainas Lvivi oblastis õppus, kus osaleb ligikaudu 1200 sõjaväelast 15 riigist. Miks - erinevalt Läti ja Leedu kolleegidest - pole seal Eesti kaitseväelasi?

Õppus Rapid Trident on Ukraina ja USA vaheline iga-aastaselt toimuv õppus, kuhu on lisaks kaasunud mitmed teised riigid. Eesti osales sellel õppusel viimati 2011. aastal, käesoleval aastal ei olnud õppusel osalemist Eesti kaitseväe rahvusvahelistel õppustel osalemise kavas. Samas tervitab Eesti kindlasti õppuse toimumist, kuna see annab signaali läänemaailma toetusest Ukrainale.