Toona oli sinna plaanis rajada eksklusiivne elamurajoon. Ligi nelikümmend korterit olid juba ka välja müüdud, kuid seadusest mööda vaatavate kinnisvaraarendajate üllatuseks kaebas linn ettevõtjad kohtusse ning tuli lahingust ka võidukana välja. Probleem oli nimelt selles, et kinnisvarafirma ehitas elamurajooni sotsiaalmaale, mis tegelikult oli eakate inimeste hooldekodu tarbeks määratud, kirjutab Eesti Päevaleht.

„On kahetsusväärne, et suur maa-ala ja hoone seisavad kasutuseta, kui tegelikult oleks linlastele sinna pansionaati väga vaja,” räägivad otsekui ühest suust Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra ja Tallinna abilinnapea Merike Martinson.

Peale kõige muu on pansionaat teinud läbi ka omapärase omanikuvahetuse. 2007. aasta kevadel ostis hoone ja ligi 6500-ruutmeetrise kinnistu ära Hermes Projektijuhtimise OÜ.

Uus omanik kinnitas, et juba sama aasta sügiseks saab pansionaat koos 120 eakatele mõeldud korteriga ka valmis. Paraku jäi ehitamine toppama ning ettevõte pani kinnistu ja hoone 2008. aasta kevadel müüki.

Enampakkumisel oli hoone koguni neli korda, lõpuks sekkus asjasse kohtutäitur ning pansionaadi ostis ära Koidu Kinnisvara AS. Huvitav tõsiasi on aga see, et kõnealune aktsiaselts on YIT Ehituse tütarettevõte, nõnda on keerulise saatusega hoone sisuliselt oma algsete rajajate kätte tagasi jõudnud. Seejuures langes hoone hind enampakkumiste käigus 115,7 miljonilt kroonilt 76,2 miljonile.

Abilinnapea Martinson rääkis Päevalehele, et linn teeks pansionaadi omanikega hea meelega koostööd, kuid seni on pakutud korterihinnad olnud liiga kõrged. „Meie eeldaksime, et ühe korteri kuuüür oleks 8000 krooni, omanikud on rääkinud aga 14 000-kroonisest hinnast,” selgitas Martinson.

YIT Ehituse juhatuse esimees Priit Sauk eile Päevalehe arupärimisele hoone edasise saatuse kohta vastama ei soostunud. Koidu Kinnisvara AS-i kõneisik Ingrid Siimann ütles aga, et praegu pole suurt midagi kommenteerida, sest aktsiaseltsil käivad kohtuvaidlused hoone endise omaniku Tõnis Arroga. „Pansionaadi tulevikust saab rääkima hakata pärast kohtuvaidluste lõppu,” ütles Siimann.

YIT Ehituse tütarfirma AS Koidu Kinnisvara on esitanud Harju maakohtule avalduse varem koolitusäris tegutsenud ja praegu kinnisvaraarendusega tegeleva Tõnis Arro suhtes pankrotimenetluse algatamiseks ja pankroti väljakuulutamiseks. Kohus pidi arutama avaldust neljapäeval, kuid mitme asjaolu kokkulangemisel lükkus istungi kuupäev edasi.

Koidu Kinnisvara kõneisik Ingrid Siimann ütles Päevalehele, et arvatavasti oli selle põhjuseks see, et üks osapooltest jättis kohtuistungile tulemata.

Koidu Kinnisvara kohtus esindava advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Boreniuse vandeadvokaat Merle Veeroos ütles kolmapäeval, et Arro on käendanud Koidu Kinnisvara ees OÜ Hiiu Pansionaat teatud kohustusi, mis on praegu suurusjärgus 17 miljonit krooni.

Hiiu Pansionaadi juhatuse liige Arro pankrotimenetlusega seostuvat telefonis kommenteerida ei soovinud ja lubas küsimustele vastata kirjalikult.