Esimesed ühinenud ettevõtted on Hansapank, Eesti Ehitus, Statoil, TNS Emor ja Hill & Knowlton, kuid ühinema oodatakse ka kõiki teisi oma töötajatest hoolivaid ettevõtteid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ettevõtmisele andis tõuke Terve Eesti Sihtasutus (TES), kellega koostöös on juba tehtud koolitusi mitmes Eesti ettevõttes. Näiteks ligi 3000 töötajaga Hansapangas korraldati sel kevadel terve ettevõttesisene sotsiaalkampaania.

“Suured ettevõtted võiksid kasutada oma positsiooni ühiskonnas ka HIV-teema puhul,” ütles panga esindaja Margus Rink. “Väikestel ettevõtetel on raskem end selle teemaga siduda, sest kohe hakatakse kahtlustama, kas neil on endal mingi probleem,” märkis ta. Teistes koalitsiooniga ühinenud ettevõtetes hakkad koolitused pihta järgmisel aastal.

TES-i asutaja Riina Raudse sõnul on oluline panustada just tööealise elanikkonna teavitamisele, sest HIV levib järjest enam traditsioonilistest riskirühmadest — uimastisõltlased ja prostitutsiooniga seotud — väljapoole, tavalise tööjõulise elanikkonna hulgas. “See teave HIV kohta ja ohu tunnetus tuleb viia iga inimeseni, eriti lapsevanemateni,” ütles Raudne.

Praeguseks on HIV-ga nakatunuid Eestis 6286 inimest. Tänavu on uusi nakatumisi juurde tulnud 555.

Eile avalikustatud Euroopa Liidu narkoaruandes tuuakse Eestit koos teiste Balti riikidega taas esile HIV-positiivsete suure arvu poolest süstivate narkomaanide hulgas.

“Olukord Eestis, Lätis ja Leedus on endiselt muret tekitav, kuid kõige uuemad andmed osutavad uute nakkusjuhtude suhtelisele langusele,” on kirjutatud aruandes.

Euroopa Liidu narkoseire keskuse aruande järgi on üle Euroopa kasvanud kokaiini tarbimine ning vähendada ei ole suudetud ka narkotarbimisega seotud surmajuhtumeid. Keskuse andmetel on noorte eurooplaste välditavate surmade peamiseks põhjuseks just narkootikumide üledoos. Igal aastal sureb uimastite üledoosi tõttu 7000– 8000 inimest ning viimased andmed ei näita langustrendi.

Kuid välja tuli ka positiivsemaid sõnumeid: kanepi tarbiminine hakkab Euroopas stabiliseeruma ning populaarsus noorte hulgas langema. “Samas põhjustab intensiivne kanepi tarvitamine terviseprobleeme — ligikaudu kolm miljonit inimest tarvitab kanepit iga päev või peaaegu iga päev,” seisab aruandes.

Kokaiini tarvitas seevastu viimasel aastal ligikaudu 4,5 miljonit eurooplast.