"Otsuse paraadi ajalise pikkuse kohta langetab kaitseväe juhataja pärast konsultatsioone presidendi, peaministri ja kaitseministriga järgmisel kolmapäeval [23. veebruaril]," ütles BNS-ile kaitseväe peastaabi teavitusosakonna ülem kolonelleitnant Peeter Tali. Ta kinnitas, et paraad külma tõttu ära ei jää, kaalutakse vaid ürituse pikkust ja korraldust vastavalt õhutemperatuuri muutusele.

Mitmes meediaväljaandes on paraadi toimumise kohta käivates artiklites viidatud garnisonimäärustiku punktile, mille kohaselt 12 külmakraadist madalama õhutemperatuuri puhul paraadi harilikult ei korraldata. Garnisonimäärustik aga kaotas kehtivuse juba 2009. aasta alguses.

Kehtiv välihügieeni eeskiri näeb ette, ei juhul, kui tuulekülma indeks on alla 20 kraadi, otsustab ülem välilaagrite otstarbekuse. Väliõppuste suhtes eeskiri piiranguid ei sea.

2007. aastal jäi Tallinnas Vabaduse väljakul 24. veebruaril toimuma pidanud vabariigi aastapäeva kaitseväe paraadi külma ilma tõttu ära.

Kolonelleitnant Tali sõnul ettevalmistused paraadiks „koguvad hoogu“ ning paraadi jaoks harjutavad nii jalaväelased, sideväelased, kadetid, õhutõrjujad, suurtükiväelased, kaitseliitlased, mere- ja õhuväelased, kui ka kaitseväe orkester.

Paraadi peaproov on 23. veebruari õhtul kell 22 Vabaduse väljakul.

Vabariigi aastapäeva paraad algab 24. veebruaril kell 11 Tallinnas Vabaduse väljakul. Paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves. Paraadi rivistab maaväe ülem kolonel Indrek Sirel.

Tänavu marsivad paraadil osalejad Vabaduse väljakult edasi mööda Pärnu maanteed Viru ringteeni, mis teeb paraadi marsruudi varasemast pikemaks ja pealtvaatajatele paremini vaadeldavaks.

Paraadiks rivistub Vabaduse väljakule üheksa kompaniid, kuus patareid ja kolm rühma kaitseväelasi, kaitseliitlasi ning sisekaitseakadeemia kadette, keda saadavad paraadil kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestrid.

Paraadil marsivad jalgsi kaitseväe ühendatud õppeasutuste kõrgema sõjakooli, staabi- ja sidepataljoni, vahipataljoni, Kuperjanovi jalaväepataljoni, Viru jalaväepataljoni ja mereväe üksused. Kaitseliit paneb välja üksuse Harju malevast. Sisekaitsejõudusid esindavad paraadil sisekaitseakadeemia kadetid.

Motoriseeritud paraadmarsil sõidab Scouts-pataljoni jalaväekompanii Pasi soomukitel. Suurtükiväepataljon on kohal 122-millimeetriste ja 155-millimeetriste haubitsate patareidega, õhutõrjepataljon 23-millimeetriste õhutõrjekahurite patareiga ja õhutõrjeraketisüsteemi Mistral patareiga, kaitseliitlased Tallinna malevast 81-millimeetriste miinipildujate patareiga ja 90-millimeetriste tankitõrjekahuritega ning Kuperjanovi jalaväepataljon 120-millimeetriste miinipildujate patareiga ja Viru jalaväepataljon tankitõrjeraketisüsteemidega Mapats ja Milan.

Sobivate ilmaolude korral on võimalik, et paraadist sooritavad ülelennu Balti riikide õhuruumi valvavad NATO hävitajad.

Üksuste rivistamine algab Vabaduse väljakul kell 10.15.

Pärast paraadi on kaitseväe relvastus ja tehnika kõigile huvilistele vaatamiseks välja pandud. Teiste hulgas on väljas ka eelmise aasta lõpus kaitseväe kasutusse saabunud soomuk Sisu XA-188.