2008 - Tallinna linnavalitsust otsiti läbi

Aastal 2008 jäid Tallinna linnavalitsuse valvekaamera lindile kaitsepolitsienikud, kes käisid öösel linnavalitsuses. Mäletate ju seda salvestust?

Toona vastas Savisaar ka küsimusele, kas ta kahtlustab, et pealtkuulamiseadmeid ka tema kabinetist tänini leida võib:

"Viie aastapärast tunnistatakse mokaotsast, et midagi ei olnudki. Eks ta on muutunud juba rutiiniks, eks valimiste eel on see juba sees," võttis Savisaar rahulikult.

Vaata videost!

Savisaar kinnitas, et Kapo on nende sõber, mitte vastupidi.

2010 - Idaraha skandaal

Venemaalt raha küsimine kohtusse ei jõudnud, sest kuritegu tõkestati enne selle toimepanemist. 2010. aastal küsis Savisaar väidetavalt Venemaa raudteejuht Vladimir Jakuninilt 1,5 miljonit eurot erakonna valimiskampaania jaoks.

Edgar Savisaar ütles, et on lugenud kaitsepolitsei kokkuvõtet tema ja Jakunini kohtumisest, mille käigus oli ta ka raha küsinud.

"Nimetaksin seda dokumenti öövarjus kergel käel kokkupandud paberiks, mida minul on küll raske tõsiselt võtta."

Vaata videost!

Prokuratuuri hinnangul puudus alus kriminaalmenetluse alustamiseks Keskerakonnale võimaliku raha küsimise osas, kuna teadaolevate andmete kohaselt tõkestas kaitsepolitseiamet selle tegevuse enne, kui see jõudis karistatava kuriteokatse staadiumisse.

Muide, aastal 2013, kui kirik valmis sai, käis Jakunin ka avamisel, kiitis kiriku asukohta ja tõi ka esile kiriku kui olulise sümboli.

2011 - Rahapesu Šveitsis?

Tähelepanu äratavad Šveitsis toimunud sündmuste kuupäevad. 3. veebruaril 2011 alustas Eesti riigiprokuratuur Savisaare ja ärimees Alexander Kofkini suhtes rahapesu-uurimist.

Savisaar laenas 2009. aasta lõpul Panama firmalt 2,7 miljonit krooni (170 000 eurot). Kuigi ta oleks pidanud laenu oma majanduslike huvide deklaratsioonis avalikustama, ta seda ei teinud.
Kahtlase laenu avastas Eesti rahapesu andmebüroo ning politsei alustas väärteomenetlust. Laenusummast mitteteatamise eest trahvis politsei Savisaart 2010. aasta lõpul 9000 krooniga (575 eurot).

Aasta hiljemgi kommenteeris veel Savisaar, et võibolla on kõik need skandaalid väljamõeldud, et tema muid tegemisi summutada. Ei temal ega Keskerakonnal aga probleeme pole!

"Keskil ei ole probleeme. Probleemid on ikkagi kapol, rahapesu bürool. Võib-olla taheti nende skandaalidega summutada ideed tasuta ühistranspordist?" pani Savisaar pressikonverentsil ette. Vaata videost!

Kriminaalasi kestab endiselt, seda pole lõpetatud, aga selle kohta pole ka mingeid uusi andmeid avalikustatud.

2013 - Enne valimisi eksponeeriti end linna rahadega plakatitel

Erakondade rahastamise järelvalve komisjoni (ERJK) menetlus puudutab 2013. aasta Tallinna kohalike valimiste rahastamist. Mitmed keskerakondlased, nende seas Edgar Savisaar, figureerisid tollal prominentselt mitmetel reklaammaterjalidel, mille maksis kinni Tallinna linnavalitsus.

Vaata kokkuvõtet Edgar Savisaare kampaaniast, mille hulgas olid ka kõnealused plakatid ja reklaammaterjalid!


ERJK leidis, et Savisaar kulutas tõesti linna raha enese eksponeerimiseks ja tegi talle ettekirjutuse linnale tagasi maksta 113 000 eurot.

Pärast selle otsuse ilmsiks tulekut aastal 2014 Savisaar aga jutukas ei olnud ning põgenes Delfi reporteri küsimuste eest.

Savisaar kaebas otsuse edasi, aga Tallinna halduskohus jättis ettekirjutuse muutmata. Savisaar kaebas selle otsuse edasi ringkonnakohtusse, mille otsust veel pole.