"19. augustil toimub üleilmne EV100 üheslaulmine, millega on liitunud juba üle 35 kihelkonna ja linna üle Eesti. EV100 suvisel peonädalal toimuva üheslaulmisega Tallinna lauluväljakul, Eesti eri paigus ja välismaal luuakse esimene üleilmne Eesti rahva ühendkoor," seisis pressiteates, mille EV100 korraldustiim saatis täna pärastlõunal.

Lauluväljakul peorõõmu nautimiseks aga tuleb rahakotirauad avada. Täispilet maksab 13 eurot, pühapäeval 15 eurot. Õpilane ja pensionär saab üritusele kaheksa euroga (pühapäeval 10 eurot). Istekoht tribüünil maksab 20 eurot. Tasuta saavad kuni 10aastased lapsed, erivajadustega inimesed koos saatjaga ning represseeritud.

Delfi on vestelnud lugejatega, keda antud hind üllatab. Näiteks üks pereema nentis, et tema peres on kaks teismelist poega ning kuna nad elavad Tallinnast eemal, jätavad tulemata. "Ainuüksi piletid maksaks meie perele kokku 42 eurot (ema, isa ja kaks last - toim), rääkimata söögist ja kütusekulust. Lapsed tahaks minna, aga meie pere eelarve seda ei võimalda. Jätame minemata," selgitas ta. "Vaatan pigem kodust - vähemasti telerivaatamise eest raha ei küsita," märkis 20ndates tallinlane Sander. "Ma põhimõtteliselt olen selle vastu, et sellise ürituse pealt kasumit teenitakse."

Ürituse korraldaja on Nargenfestival, ent ühtlasi kuulub sündmus ka EV100 muusikaprogrammi. Miks ikkagi on üritus tasuline - riik oleks ju võinud selle korraldamiseks raha eraldada? EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa ütleb Delfile, et Eesti Vabariik 100 programmis on praeguseks üle 2500 sündmuse, paljud neist tasuta, osa ka tasulised. "Eesti Vabariik 100 kesksest eelarvest rahastatakse sündmusi osaliselt. Keskse eelarve peamine roll ongi käivitada, võimendada ja aidata ellu viia selliseid ideid, mis nõuavad suuremat panustamist," selgitab ta.

"Kuna sündmusi toetatakse osaliselt, siis ülejäänud rahastuse tagamisega tegelevad sündmuste korraldajad ise. Sündmuste korraldajatel on seega vabadus ja võimalus müüa sündmusele pileteid. See lähenemine kehtib ka EV100 Üheslaulmise kohta," jätkab Rohumaa.

"Üheslaulmise puhul tuleb pidada silmas veel ka seda, et Tallinna lauluväljakul toimuvaga samaaegselt on inimesed kutsutud kaasa laulma, kus nad parasjagu siin Eestis või ka väljaspool Eestit ei viibiks. Selleks teebki ETV ja Vikerraadio lauluväljakul toimuvast otseülekande. Praeguseks on meile teadaolevalt selliseid "laulupesi" olemas juba enam kui 30 paigas üle Eesti. Ja neid tuleb järjest juurde, sest me kutsumegi inimesi Üheslaulmise suures kooris sõltumata oma asupaigast kaasa laulma ja juba lähipäevil EV100 koduleheküljel end ka selle koori liikmeks registreerima."