Jagades inimesed kümnesse eri gruppi nende sissetulekute järgi, vaatasid analüütikud, kes neist ja kui palju sotsiaaltoetusi saavad. Tuleb välja, et 39 protsenti kõigi riigi rahakotist jagatavate sotsiaaltoetuste summast läheb viiele kõige rikkamale inimeste grupile, kirjutab Eesti Päevaleht.

Veel enam on raha jagamine kaldus rikkamate poole, kui vaadata peretoetusi - kogu peretoetusteks jagatavast maksumaksja rahast läheb viiele rikkamale inimeste grupile tervelt 59 protsenti. Samal ajal näitab statistika, et suurem osa lapsi kasvab just viies vaesemas grupis.

Mis peretoetuste raha jagunemise nii suuresti rikkamate poole kaldu lööb, on vanemahüvitis, mida makstakse eelneva palga ulatuses 100 protsenti, maksimumsumma küündib aga 33 000 kroonini kuus, kuid samuti on ka tavaline 300-kroonine lapsetoetus Eestis universaalne ehk seda saavad kõik pered, sõltumata nende toimetuleku raskusest või kergusest.

„Eesti sotsiaalprogrammide süsteem tervikuna ei ole eriti ümber jagav eri sissetulekuga gruppide vahel," märgivad analüüsi autorid ja lisavad, et maksudel ja ülekannetel on väga tagasihoidlik tegelik reaalne mõju üleüldise sissetulekute võrdsuse tagamiseks.