"Statistiline fakt ütleb, et Eestis kasvab vaktsineerimisest keeldujate ja vaktsineerimata laste arv. Miks see nii on, mida me peaksime ja mida tahaksime vaktsineerimise kohta teada? Need küsimused saavad läbi arutatud," ütles Vaino esmaspäevases videopostituses sotsiaalmeedia vahendusel.

Põhiliseks aruteluks küsimus, kas vaktsineerimine võib olla seoses autismiga. Kohal oli kolm lapsevanemat, kes kahtlustavad, et see nii võib olla, sest nende lapsel ilmnesid peale vaktsineerimist autismi tunnused.

Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas oli saatesse toonud ka väljavõtte USA uuringust, milles olevat kirjas, et autism võib olla üks kõrvalnäht. Peagi osutus see siiski valeinformatsiooniks ja vaktsineerimise pooldajad jäid saate lõpuni seisukohale, et autism ei ole seotud vaktsineerimisega.

Filosoofia lektor Holger Kiik aga ütles, et autismi ja vaktsiini seoste alged tulevad teadlasest, kes tegi oma uuringu, mis osutus hiljem võltsinguks. "Kas me võtame siis oma teadmised ärihuvidega teadlaselt või sadade tuhandete lapse peal tehtud hilisematest uuringutest, mis näitavad et seost ei ole?" küsis ta.

Saates räägiti ka sellest, kuidas peaks lapsevanem teadma, mis võivad olla vaktsineerimise kõrvalmõjud. Lapsevanem Koidu Boza sõnul ei olnud tema näiteks teadlik, et arstilt midagi küsida võib.

Arstide esindaja aga julgustas saate vahendusel kõiki inimesi igasuguse meditsiinilise info kohta näiteks oma perearstilt küsima.

Vaktsineerimise teemal oli ka tänase "Pealtnägija" avalugu, kus kolm autismi diagnoosiga lapse ema seostasid rasket haigust just vaktsineerimisega. Nende sõnul olid nende lapsed enne vaktsineerimist täiesti terved. Arstid ja teadlased aga seost ei näe.

Saates esitati vaktsineerimise vastaste kolm põhilist argumenti:

  • Mida rohkem arst vaktsineerib, seda rohkem saavad arstid raha, mis lükati ümber faktiga, et arstid saavad raha ka vaktsineerimata jätmisel;
  • Vaktsiinid sisaldavad elavhõbedaid ja muid mürgiseid metalle - tegelikult pole vaktsiinid metalle sisaldanud juba kümme aastat ja toonagi oli seda mikroskoopilistes kogustes;
  • Tähelepanuväärne autistide hulga kasv tuleneb vaktsiinidest - meedikute sõnul on aga autiste olnud sama palju alati, nüüd osatakse neid lihtsalt paremini diagnoosida.