Tartu ülikooli etnolingvistika professor Urmas Sutrop ütles Delfile, et teda pani uudis Tiškovi ähvardusest pigem muigama, kuna Eesti teadlaste suhtlus Vene akadeemikutega on nullilähedane. „Tegemist on tõelise õõnestusorganisatsiooniga, mille üritusele teda ei lastud!“ kinnitas ta.

„Kui nad tõesti plaanivad koostöö lõpetada, siis jumal nendega! Eesti teadus ei kaota sellest kopikat ka mitte,“ ütles Sutrop Delfile, kommenteerides Tiškovi avaldust.

Tema sõnul on Eesti poolt ammu astutud samme, et Venemaa ülikoolidega võimalikult vähe suhelda, ning mingisugust arvestatavat kahju Vene-poolsest boikotist Eesti teadusele ei tule.

Sutrop tõdes, et ei ole küll Tiškovi töödega isiklikult tuttav, ent märkas paari nädala eest kurioosse kujundusega kuulutust Postimehes, mida saatis peen tekst Impressumi klubi reklaami kohta. „Vaatasin kiiresti internetist: tegemist on õõnestusorganisatsiooniga, kaitsepolitsei on selle kohta palju arvamust avaldanud. Kui nüüd ühte tõbrast ei lasta sellele üritusele, siis jumal temaga!“

Sutrop soovitas kõigil otsingusõna „Impressum“ interneti otsingumootorites järele proovida. „Kui nüüd natuke guugeldada, saate kiiresti teada, mis organisatsiooniga on tegemist – see on FSB õõnestusorganisatsioon – ja kuna on demokraatia, ei saa seda kinni panna,“ sõnas ta.

Paanikaks põhjust pole

„Humanitaarias on Venemaaga koostöö tähtsus nullilähedane. Venemaal ei ole enam ammu mingisugust arvestatavat teadust, vähemalt selles osas, mis Eestisse puutub. Kes unistavad koostööst, on muidugi vene filoloogid, aga meil ei ole lastud koostöölepingut sõlmida sellepärast, et riigiga, kes annekteerib Krimmi ja peab Ida-Ukrainas sõda, ei ole koostöö sobiv.“

Sutropi sõnul on Eesti pärast Nõukogude okupatsiooni lõppemist orienteerunud hoopis teisele maailmale: lääne- ja õhtumaadele. „Vene teadusega tahavad koostööd teha vene filoloogid, kes ei suuda kohaneda,“ ütles ta.

„Mingisugused kontaktid on ju olemas,“ nentis Sutrop, „aga need on siiski jäänud väga nõrgaks. Kui kuulutatakse Eesti teadusele täielik boikott, siis see võib olla tragöödia mõnele isikule, kes on orienteerunud Venemaale ning käib seal nagu valge eurooplane ja valge jumal. Tuletagem meelde seda aega, kui meie olime okupeeritud ja meil käisid mõned üksikud lääne teadlased,“ märkis keeleteadlane.

„Selle inimese eesmärk siia tulla ei olnud sõprus- ja teadussidemeid arendama, selles ma võin küll täiesti kindel olla,“ ütles Sutrop. „Midagi nutta siin küll ei ole. Mina oleks täitsa rahulik.“

Tiškov ütles venekeelsele Delfile, et kutsub ka enda kolleege üles Eesti teadust boikoteerima. "Kui Eesti võimude poolt ei tule vabandusi ja selgitusi, milles on asi, miks ma ei saa Eestisse siseneda, kutsun oma kolleege üles peatama kontaktid Eesti õpetlastega," lausus ta.

"Eesti kolleegid sõidavad rahulikult mööda meie maad ringi, uurivad soome-ugri rahvaid, põhjarahvaid, hoiavad kontakte - sealhulgas ka minu instituudiga, kolleegidega nende vabariikide teaduskeskustes, kus elavad soome-ugri rahvad. Ja üsna tihti kirjutavad enam kui jaburust. Just Eestist sai alguse müüt soome-ugri rahvaste genotsiidist Venemaal," lisas Tiškov.

Täna pidi Tiškov esinema meediaklubis Impressum, kus ta nüüd kõneleb telesilla vahendusel. Impressumit on kaitsepolitsei varem korduvalt nimetanud Venemaa mõjutustegevuse vahendiks.