Kohalikud on süstlavahetuspunkti Paldiski maanteele kolimise vastu, sest leiavad, et see pole lahendus, vaid probleemi ühest kohast teise liigutamine. Sel põhjusel loodi 16. juunil kolimise vastu ka petitsioon, millele on nüüdseks antud üle 1100 allkirja. Pöördumisega esitati linnaosavalitsusele ka mitmeid küsimusi, millele täna paberil linnaosavalitsuse ametlik vastus anti.

Kohtumine kujunes täna tuliseks. Samas ainuke tulemus, milleni jõuti, oli soovitus linnavalitsuse otsus halduskohtus vaidlustada.

Kohalike peamine mure oli turvalisus, eriti laste oma. Nimelt liigub piirkonnas 500 meetri raadiuses 2000 last, Paldiski mnt 36a hoovis mängib igapäevaselt kümme last ja vähem kui saja meetri kaugusel asub laulu- ja tantsukool WAF, kus käib stuudio esindaja sõnul igapäevaselt 200 last. "Kuidas tagate turvalisuse?" oli enim kõlanud küsimus, millele aga vastuseid palju polnud.

Eraldi viitasid kohalikud algkoolilastele, kes päevasel ajal üksi koolist koju tulevad. Küsimus oli suunatud MTÜ Aidsi Tugikeskuse juhatuse liikmele Nelli Kalikovale, kellel head vastust küsimusele polnud. "Nii väikeseid lapsi ma üksi välja ei saadaks," oli Kalikova vastus, mis saali kogunenud emotsionaalselt uurima pani, kas kogu piirkonna lapsevanemad peaksid end töölt lahti võtma. Kalikova sõnul on hirm aga ülepaisutatud ja võrdub paanikaga.

Linnaosavanem Raimond Kaljulaid rääkis turvalisuse küsimusele vastates, et koos lähedal asuvate hoonete omanikega tuleks maha istuda ja lahendusi otsida. Juttu oli ka sellest, et narkomaane tuleb eemale suunata ja mitte võimaldada neil süstlavahetuspunkti lähedusse püsima jääda. Samas jäi segaseks, kuidas seda täpsemalt teha plaanitakse. Probleem on selles, et lähedalasuvad hoovid on lahtised, mistõttu elanikud näevad suurt ohtu selles, et narkomaanid pärast süstlavahetuspunktist lahkumist hoovidesse liiguvad. Teine vastus, mida Kaljulaid korduvalt andis, oli see, et korra peab tagama politsei.

Kohalikud on avaldanud ka arvamust, et statsionaarse süstlavahetuspunkti asemel võiks olla mobiilne. Kalikova selgitas, et mobiilne punt on sama kui asendada kaubanduskeskus lavkaga. Küll aga on ta nõus, et sarnaseid tugikeskuseid võiks olla linnas rohkem, et koormust jaotada. Tema sõnul võiks sarnane asutus olla kindlasti Lasnamäel ja kesklinnas, aga ta viitas, et ka Mustamäel ja Õismäel on probleemseid kohti.

"Provotseerite meie tänavale tulekut!"

Kui kohalikud elanikud nõudsid kategooriliselt, et süstlavahetuspunkt Paldiski 36a majja ei koliks ja otsitaks alternatiiv, siis Kaljulaidi kinnitusel sobivamat varianti ei ole. "Vähem halvemat kohta ei ole minu teada," rõhutas Kaljulaid, kelle sõnul tuleb valida koht, kus on kõige väiksemad riskid. "Mõistan, et osale ümbruskonna inimestele see ei meeldi ja tahan kohtuda ka vahetult maja naabritega, et arutada, mida nende turvalisuse huvides ära teha." Kaasnes publiku emotsionaalne vastuseis hüüatustega nagu "Demagoogia!" ja "Tühi möla!".

Kui Kaljulaid hiljem taaskord märkis, et ideaalset lahendust, kus süstlavahetuspunkt kedagi ei sega, ei ole, siis järgnes uus emotsioonide puhang. "Meie peresid ei tulda ohustama!" ja "Moodustame pesapallimeeskonna!". Samuti viidati, et tugikeskus võiks kolida linnaosavalitsuse ruumidesse, osutades, et seal on pidev valve. "Provotseerite meie tänavale tulekut!" sõnas ka üks proua.

Kui selgus, et ühel linna pinnal tegutseb kodutute loomade varjupaik, avaldas mitu elanikku arvamust, et süstlavahetuspunkti asemel võiks majja tulla nimelt varjupaik. "Seda klähvimist oleks ma valmis taluma," kommenteeris üks kohalik.

Ainuke variant on kohtusse pöörduda

Halduskogu liige Leena Kivisild pakkus välja, et kokku võiks panna töörühma, mis koosneks käputäiest inimestest: omanike esindajast, linnaosavalitsuse esindajast, süstlavahetuspunkti esindajast, spetsialistist ja ehk ka politsei esindajast. Võimalik, et säärane töögrupp kokku pannakse, kuid Raimond Kaljulaid rõhutas, et arutada on teema üle püütud aastaid ja paremat kohta ei ole.

Kokkuvõttes saab öelda, et ühisosa tänase avaliku istungi jooksul kohalikega ei leitud ning ainuke lahendus paistabki olevat kohalikel linnavalitsuse otsuse vaidlustamiseks halduskohtusse pöörduda.

Halduskogu istungil oli peale linnaosa vanema kohal halduskogu 15 liiget, nende seas Märt Sults, Jaak Juske ja Yoko Alender, lisaks oli kohal umbes 60 inimest, kellele süstlavahetuspunkti asukoht korda läheb. Istung algas kella 17 ajal ja kella 19 paiku oli enamik halduskogu liikmetest vaikselt lahkunud. Kella 19.30 ajal otsustas ka suurem seltskond kohalikest, ilmselt protesti märgiks, lahkuda.