Reaktsioonina eelmisel nädalal ootamatult avalikustatud uudisele MTÜ AIDS-i Tugikeskuse süstlavahetuspunkti planeeritud kolimisele Paldiski mnt. 36A aadressile, on kolme päeva jooksul juba 971 inimest allkirjastanud www.petitsioon.ee keskkonnas nõudmise peatada käesolev tegevus. Üle 100 inimese on oma allkirjad andnud paberil. Pöördumisele allakirjutanud ei nõustu süstlavahetuspunkti rajamisega aadressile Paldiski mnt 36a ajutiselt ega püsivalt.

Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid on võtnud arvesse siiani Erika tänaval asunud süstlavahetuspunkti naabruses elavate inimeste kaebusi, kelle elu on narkomaanide tõttu muutunud talumatuks, kuid ei ole arvestanud, et süstlavahetuspunkti kolimine toob kaasa talumatu olukorra teiste inimeste jaoks teises kohas.

„Probleemi lahendamise asemel plaanitakse see lihtsalt ümber tõsta uude asukohta. See ei ole lahendus!“ selgitab uue planeeritava süstlavahetuspunkti vahetus naabruses elav ja üks petitsiooni algatajaid Lars-Erik Hion.

„Oleks naiivne arvata, et süstlavahetuspunktis uue süstla saanud narkomaan kohe vaikselt lahkub, märksa kindlam on see, et ta jääb veel tundideks siia ringi liikuma ja uueks doosiks vahendeid hankima. Samuti kolivad siia narkodiilerid,“ tunneb muret väikeste laste ema Hedy Kohv.
Süstlavahetuspunkti taha jäävad väikeste hoovidega miljööväärtuslikud majad, lasteasutused ja turiste ligi tõmbav Telliskivi tänav oma loomelinnakuga.

Elanikel on Hioni sõnul mitmeid küsimusi. Miks võitleb linnaosavanem Erika tänava elanike huvide eest, samal ajal varjates ja jättes arvestamata Pelgulinna elanike turvalisuse? Või on tegemist ärihuvide ja võimaliku korruptsiooniga?

Hion viitab, et linnaosavanem Raimond Kaljulaid sotsiaalmeedias avalikkust eksitanud väidetega, et süstlapunkti kolimine ei olnud seotud süstlapunkti senisesse asukohta Erika tänavale ehitatava suure Arsenali kaubanduskeskusega, kuid vähem kui 12 tunni jooksul avaldanud pressis vastupidise informatsiooni, et Arsenali kaubanduskeskus siiski on toetanud süstlavahetuspunkti kolimist.

Seetõttu on kogukonnal tekkinud kahtlus, et kolimisotsus on kantud ärihuvidest ja sellel puudub sisuline kvaliteet, et lahendada või leevendada eelmises asukohas esinenud probleeme. Vastupidi – ollakse veendunud, et kolimisotsuse tulemusena liigub abipakkumise koht abivajajatest eemale, tuues kaasa süstlavahetusteenuse efektiivsuse vähenemise. Seetõttu kannatavad kõik Põhja-Tallinna elanikud, mitte ainult Paldiski mnt 36A ümbruskond.

Petitsiooni algatajate sõnul on teada, et eelnevas asukohas Erika tänaval leidsid aset pidevad erinevad korrarikkumised, mis häirisid tugevalt elanike rahu. "Millistel tõenduslikel alustel põhineb väide, et misiganes teine statsionaarne asukoht keset elurajoone likvideerib või vähendab probleemide mõju? Millised alternatiivsed lahendused (nt. mobiilne süstlavahetus, roteeruvad asukohad, paiknemine tervishoiuasutuste juures jm) olid arutluse all, seejuures millised olid alternatiivsete lahenduste poolt- ja vastuargumendid?" küsitakse.

"Nõuame Põhja-Tallinna Linnaosavalitsuselt selgeid vastuseid kõikidele kogukonna püstitatud küsimustele," sõnab Hion petitsiooni algatajate nimel.

Homme, 21.06. kell 17.00 on Pelgulinna kogukonnal võimalik Põhja-Tallinna Halduskogu avalikul istungil aadressil Niine 2 oma seisukohti esitada.