Haldusfirma OÜ Ramsi VK juhataja Maili Meister ütles ajalehele Sakala, et võlgnevusega kolmetoalisel korteril praegu omanikku ei ole, kuna kolm aastat tagasi surnud mehe pärijad pole korterit seni vastu võtnud.

Pärimisseaduse järgi on lahkunu omastel õigus pärandit vastu võtta kümne aasta jooksul.

Praegu elab Ramsi 25-4 korteris endise omaniku 32-aastane poeg Aare Liias, kellelt firma saab võlgu sisse nõuda vaid hoolduslepingu järgi, mille firma sõlmis temaga mullu 23. aprillil.

Aare Liiasega on Ramsi VK ka kohut käinud. Möödunud aasta 30. augustil mõistis Viljandi maakohus temalt välja selleaegse võlgnevuse 14.473 krooni.

"Inimene väidab aga, et ta on töötu, ning täitur ütleb, et midagi teha ei saa — üürnik maksujõuline ei ole ja korteri omanik on surnud," rääkis Meister.

Ramsi VK juhataja tunnistas, et firma on selliste võlglaste ees jõuetu. "Oleks korter Aare Liiase oma, saaksime seaduse järgi sealse vara arestida ning võlgade katteks maha müüa, selgitas ta. Omavoliliselt me talle kallale minna aga ei või, siis satume ise seadusega vastuollu," ütles Meister.

Ainsa lahendusena näeb Ramsi VK juhataja veel üht kohtuprotsessi. Seaduse järgi võib võlausaldaja taotleda enese nimetamist inimese pärandi hooldajaks, kui pärandil lasuvad võlad ületavad selle maksumuse. Seejärel võib hooldaja pärandvara arvel tasuda pärandaja võla ehk korteri müüki panna.

Viimase variandi kasutamiseks peavad Aare Liiase võlad olema kasvanud võrdseks tema korteri väärtusega, milleni nad praeguseks sisuliselt juba jõudnud ongi.