Antonina ema Hilda suri 2009. aasta suvel ja Antonina andis surmast teada Maardu linnavalitsusele, kust sai surmatunnistuse, ning läks seejärel ka sotsiaalosakonda, kust sai matusetoetust, lisaks tehti rahvastikuregistrisse kanne, et Hilda Jõgisalu ei ole enam elavate kirjas, vahendas ETV saade "Pealtnägija".

Neli aastat ja kolm kuud pärast ema surma, 2013. aasta septembris sai Antonina sotsiaalkindlustusametist kirja, kus öeldi, et ta peab pärijana tagastama üle 14 200 euro, kuna neli aastat varem surnud Hildale on kogu see aeg makstud Swedbanki arvele pensioni, millest Antonina ei teadnud midagi, sest viimased kaheksa aastat oli ema Hilda elanud koos vennatütrega Soomes.

"Rahvastikuregistris on kanne 2009. aastast, aga miks ta meie süsteemi ei tulnud, sellele mul täna vastust ei ole," ütles sotsiaalkindlustusameti välishüvitiste üksuse nõunik Kadri Tomingas, kelle sõnul on tekkinud veas küll riik süüdi, aga pensionit ei oleks neli aastat surnud inimesele makstud, kui tütar oleks rohkem pingutanud ja sotsiaalkindlustusametile täiendava e-kirja saatnud või palunud pangal surnud pensionisaaja konto sulgeda.

Kokkuvõttes kästi Antoninal hakata oma ema pärijaks, algatada pärimismenetlus, maksta selle eest 200 eurot ning surnule makstud pension riigile tagasi maksta, seda naine viimaks ka tegi - seetõttu on kogu lugu talle lisaks tagasimakstavale pensionile maksma läinud 1800 eurot, mistõttu on ta nüüd enda sõnul võlgnik.

Notari ja õigusteaduste doktori Priidu Pärna sõnul on süü mingil määral mõlemal poolel, kuid antud juhul peaks riik pärimismenetluse kulud Antoninale hüvitama ja riik enammakstud summa tagasi saama.