Alger Vedler kinnitas, et batuudi paigaldasid Airfuni töötajad, kuid batuudi õhku tõusmise hetkel neid kohapeal ei olnud. „Meie inimesed panid selle üles. Minule teadaolevalt kergitas tugev tuulepuhang või tuulispask selle üles ja kandis ta paarikümne meetri kaugusele.“

Küsimusele, kas atraktsiooni ülespanijad ka ilmateatel silma peal hoiavad, ütles Vedler kindla jaa. „Batuudid sellise ilmaga, kui on tugev tuul, üles ei lähe,“ kinnitas ta.

„Vaatame alati ilmateadet. Kui oleks olnud selline ilm, nagu oli reedel või laupäeval, siis selline batuut ei oleks üles läinud. Hommikul, kui tehakse päevaplaan, siis raudselt jälgitakse seda, mis toimub tuulega. Kas see on tõusev, kas pilvisus tuleb üles ja tuul hakkab tulema, kas pärastlõunal läheb nõrgemaks. Need asjad vaatame alati Eesti ja Norra ilmateate pealt ära. Siis teame, kas asjad lähevad töösse või ei lähe. Seda tehti ka eile hommikul,“ kirjeldas Vedler.

Kas tema hinnangul põhjustas õnnetuse ootamatu ilmastikunähtus? „Seda oskavad kõige paremini hinnata need inimesed, kes tol hetkel seal kohapeal olid. Juhtunu on hoomamatu, sügav kaastunne nendele peredele, keda see on puudutanud.“

Vedleri sõnul oli batuudi tootjamaa küll Hiina, kuid selliste batuutidega pole firma ajaloo jooksul probleeme olnud. „Sellist asja, et batuut oleks kuskilt kuhugi lennanud, pole kunagi olnud,“ lausus ta. „Oma töövaldkonnal silma peal hoides ja jälgides ka seda, mis maailmas toimub, pole ka mujal maailmas sellist asja juhtunud. On juhtunud, et batuut läheb mererannas tugeva tuule käes tagurpidi, aga seda, et tuul oleks seda lennutanud, mitte... See on uskumatu – üks juhtum miljardist. Kuidas see juhtus, mina ei kujuta ette. Olen šokis,“ lisas batuudifirma juht.

Vedler rääkis, et batuudirentijatel on väljakujunenud tava, et batuut tellitakse mingist kellast mingi kellani, mis tähendab, et paigaldajad panevad batuudi üles ja lahkuvad ning mõne tunni pärast tulevad tagasi ja võtavad batuudi maha. 

Küsimusele, kas batuudi juurde jäävatele inimestele tehakse ka mingit teavitustööd, et nad oskaks ohu märke ära tunda, vastas Vedler eitavalt. „Otseselt seda ei ole teinud,“ möönas ta ja lisas, et isegi, kui firma esindaja oleks kohal olnud, poleks ta jõudnud reageerida. „Kui see tuulispask tuleb, siis isegi kui oleme meie üritusel juures, siis ta tuleb sekunditega ja seal ei ole konkreetselt mitte midagi teha. Mis eile juhtus, võtab sõnatuks,“ arvas Vedler.

Vaata kaardilt batuudi õhulennu tõenäolist trajektoori:

Jaga
Kommentaarid