“See lehm oli väga terve, ei olnud kunagi haige ja nüüd selline äkksurm,” nentis Piistaoja katsetalu teadur Manivald Metsaalt. Kõrgetoodangulised lehmad elavad katsetalus laudas kuni kümneaastaseks.

Sügisel Harjumaal Luigel tavakohasel looma-, linnu- ja viljanäitusel valiti 70 holsteini lehma hulgast võitjaks neljandat laktatsiooni lüpsev Nalivka. Veis oli näitusel neljandat korda, tunamullu valiti ta täiskasvanud lehmade tšempioniks, kirjutab Pärnu Postimees.

Lehmade iluvõistlusel on määravad kere, jalad ja udar. Nende järgi katsetalule antud lehmakujuline rändkarikas seisab muuseumitoas, kuni leiab sügisel uue omaniku.

Tori vallas Piistaoja katsetalus aretatud Nalivka isa oli tõupull Atomik, kes osteti Eestisse Kanadast. Esiviss tõi viis vasikat: neli lehm- ja ühe pullvasika. Valge-mustakirju Nalivka elas kuueaastaseks ja suri jõulukuu keskel.

Metsaaldi jutu järgi sai Nalivka tavatu nime sellest, et ta põlvnes tõuraamatu järgi N-perekonnast.

Nalivka lüpsis neljanda laktatsiooni ajal 9727 kilo piima. Katsetalu 250 lehma keskmine piimatoodang oli lõppenud aastal 8630 kilo.

Kelle valivad Piistaoja töötajad sügisel Eesti tõuloomakasvatajate ühistu korraldatavale, seekord juba 13. näitusele, ei osanud katsetalu juhataja Madis Padari eile öelda.