Sinilipp on kvaliteedimärk nii sadamale või rannale kui ka kohalikule omavalitsusele, mis tagab külastajatele kvaliteetse looduskeskkonna. Sinilippu peetakse usaldatavaks infoallikaks puhta, turvalise ja nauditava rannikuäärse puhkepiirkonna kohta, teatas ETAle sinilipu liikumise koordinaator Eestis Kaja Pirnpuu.

Tänavu esitas Eesti sinilipu komisjon rahvusvahelisele komisjonile kinnitamiseks kolme väikesadama ja kolme supelranna taotlused. Komisjon otsustas kiita heaks kõik kuus taotlust.

5. juunil heisatakse sinilipud Roomassaare ja Lohusalu sadamas, Pärnu jahtsadamas ning Pärnu ja Pühajärve supelrannas. Pirnpuu sõnul Võsu supelrannas 5. juunil siiski veel sinilippu ei heisata, sest sealsed rannatööd on pooleli. “Eesti sinilipu komisjon teostab Võsu rannas 10. juunil ülevaatuse ning sinilipp heisatakse seal pisut hiljem,” ütles Pirnpuu ETAle.

Rahvusvaheline sinilipu komisjon kiitis tänavu 24 riigi üle 2800 sinilipu sadama ja supelranna taotlused. Sinilipu määramisel on aluseks 27 kriteeriumnõuet randadele ja 21 erinõuet sadamatele, mis hõlmavad nelja valdkonda: keskkonnateadlikkus ja informatsioon, keskkonnaalane tegevus, vee kvaliteet ja turvalisus ja teenindus.

Sel aastal on rahvusvahelise sinilipu liikumise 15. aastapäev ja keskkonnakoolituse fond koos liikumises osalevate riikidega kuulutasid 27. juuli rahvusvaheliseks sinilipu päevaks.

Eestis kulmineeruvad aastapäeva üritused Pärnus koostöös Pärnu linnavalitsusega ja ürituse läbiviimiseks on kaasatud lisaks rida organisatsioone ning ettevõtteid. Kogu päev on sisustatud erinevate üritustega nii linnarahvale, külalistele, sinilipu sadamate ja supelrandade esindajatele, kui ka kõigile projektiga seotud partneritele.