Perekooli loengutes õpetatakse rasedatele nimelt, et haiglasse on aeg minna siis, kui tuhude vahe on umbes viis minutit. Suvel saadeti aga naine Pelgulinna sünnitusmajast selliste tuhudega minema ja kästi viis-kuus tundi hiljem tagasi tulla, kuna arvati, et sünnitus on alles liiga algusjärgus. Kui sünnitaja mees oleks arstide sõnadest lähtunud, oleks ta pidanud lapse ise vastu võtma.

"Oli augustikuu hommik, mil looteveed puhkesid ja tuhud olid esialgu vaiksemad, pikemate vahedega. Kui lõuna ajal tuhude vahe oli 5–6 minutit, sõitsime mehega sünnitusmajja. Seal mõõdeti beebi südamelööke ja tuhude tugevust, vaadati mind üle ja saadeti koju. Öeldi, et sünnitustegevus on veel nii varajases staadiumis, teie tuhud on kerged, võite veel kodus olla," meenutas naine.

Naise sõnul saadeti ta kella nelja ajal haiglast ära ja paluti kella üheksa-kümne ajal õhtul tagasi tulla. "Siis vaatame teie enesetunde järgi, kas hakkate öösel sünnitama või järgmisel hommikul. Praegu te ju veel saate kõndida, rääkida, naeratate, esmasünnitajana läheb teil veel aega. Kui te varsti sünnitama hakkaksite, siis teeksite siin juba kõvemaid häälitsusi tuhude ajal," meenutas naine teda kontrollinud meedikute sõnu. "Küsiti ka, kas mul kõht valutab, ütlesin, et ainult alakõhtu lööb surve. Selle peale öeldi, et valud peaksid umbes viis korda tugevamaks ja kogu kõht valusaks minema."

Naine läkski koos mehega koju, kus paar tundi hiljem, kella kuue ajal sünnitegevus hoogustus. "Tuhud olid tugevamad, väiksemate vahedega, minu hääl tugevam. Ise tundsin ennast hästi, sporditüdrukuna olen valu ja raske koormusega harjunud," sõnas naine. "Mees ei pidanud pingele vastu ja helistas sünnitusmaja registratuuri ja selgitas, et nüüd on tuhude vahed 2–3 minutit ja kestvus keskmiselt 40 sekundit. Küsis, kas peame ootama 9–10ni või võime tulla ka varem. Selle peale ehmatas personal ära ja ütles, et me peame kiiresti tulema," rääkis naine.

Kiirabi jõudis ruttu kohale ja naine taheti panna ratastooli, kuid istuda ta enam ei suutnud. "Vahepeal tuhudega maadeldes jõudsin kuidagi alla kiirabiautosse, kus mind lamavas asendis kanderaami külge kinnitati. Alguses juht ütles, et ummikute tõttu võib kohajõudmine palju aega võtta, aga käskisin vilkurid tööle panna ja tänu sellele läks sõit kiiresti," sõnas naine.

Kella seitsme ajal õhtul haiglasse jõudes küsiti naiselt vastuvõtus, kas nüüd on kogu kõht valus, kuid naine tundis endiselt survet vaid alakõhus ja ka valu seljas. "Seega väide, et kogu kõht peab minema valusaks ja esmasünnitajana läheb mul veel kaua aega, ei vastanud tõele. Kolm tundi hiljem olin ma tagasi ning tund aega hiljem ja 15 minutit pärast ämmaemanda saabumist oli laps käes," lausus naine.

Kui mees poleks kiirabi järele kutsunud, oleks tal endal tulnud üsna pea laps vastu võtta.

"Kindluse mõttes oleksin selle aja meelsamini veetnud arstide juuresolekul, mitte oma mehega kahekesi jalgratast leiutades. Esmasünnitajana ei oska ette kujutada, milline valu on normaalne, kus maal on sünnitustegevus – mõtled vaid valu leevendamise peale, kui tuhu tuleb. Hea on, et mu mehel oli kainet mõistust mitte jääda koju ootama kella 9–10ni või kuni valu on terves kõhus, nagu sünnitusmajas meile soovitati. Kui ta poleks kiirabi järele kutsunud, oleks tal endal tulnud üsna pea laps vastu võtta ja – kogemuste ja teadmisteta – mine tea, kuidas see veel lõppenud oleks," lisas naine.

"Õnneks jõudsime me napilt haiglasse ja beebi võttis vastu ikkagi professionaalne ämmaemand," sõnas naine. Tänu sünnituse vastu võtnud ämmaemandale ja pärast sünnitust perega tegelenud personalile, kes pidevalt ema ja lapse rahulolu ja tervislikku seisundit kontrollis ning lapsega ümberkäimise kohta õpetusi jagas, jäi naine kokkuvõttes siiski haigla ja selle teenusega väga rahule.

Küsimus jäi tema jaoks aga siiski, miks riskiti tema ja lapse tervisega ja saadeti naine koju, kui ta oli käitunud vastavalt Pelgulinna perekooli loengutes õpitule: minna haiglasse, kui tuhude vahe on keskmiselt viis minutit. "Siin ei saa olla mingeid reegleid, kui kaua läheb, milline valu peaks olema. Iga sünnitus on eriline ja selliselt peaks ka sellesse suhtuma," leiab naine.

Pelgulinna sünnitusmaja pressiesindaja Liisa Suba ütles Delfile, et haigla on nüüdseks võtnud seisukoha, et enam patsiente puudutavaid juhtumeid ajakirjandusele ei kommenteerita.