Esimesed artiklid toonase riigikogu aseesimehe Keit Pentuse isa veondusfirma Autorollo tegevuse üle hakkasid ilmuma 2010. aastal. Siis tuli meedia vahendusel avalikuks, et Väino Pentus ei olnud väidetavalt juba üle poole aasta töölistele palka maksnud ja töötajad olid pahased.

Järgnevate aastate jooksul ilmus veel paar artiklit, mis rääkisid firma pankrotist, kuid vahepeal keskkonnaministriks saanud Keit Pentus lükkas kõik süüdistused tagasi ja ütles, et ta pole oma isa äridega seotud.

Siiski ei pälvinud see teema siis veel just suuremat tähelepanu.

"Pomm" plahvatas aga 2012. aasta sügisel, kui meedias hakkas järjest ilmuma erinevaid vastuolulisi detaile. Näiteks kirjutas Eesti Päevaleht, et ministri isa pankrotistunud firma asjad tekitavad küsimusi ning Ekspress sellest kuidas Autorollo arveid maksti isegi riigikogu arvutitest.

Pentus (kes oli vahepeal saanud juba Pentus-Rosimannuseks - toim.) eitas aga seotust isa firmaga. Ta väitis, et koos abikaasaga aitas oma isa vaid siis, kui viimane oli haiglaravil, kuid firma juhtimises osalemist on nad alati eitanud. Näiteks tunnistas Pentus-Rosimannus 2013. aastal Delfile kaamera ees, et tegemist on vaid tsiviilvaidluse tõttu tekkinud laimukampaaniaga.

Meedias lahati aga teemat edasi ning vahepeal jõudis Autorollo hagi erinevate juriidiliste nüansside tõttu mitmes kohtuastmes ära käia ning uuesti maakohtus maabuda. Samuti selgus, et paralleelselt tsiviilhagiga on alustatud ka kriminaalmenetlust.

Autorollo tsiviilasja kohtusaaga algas 2013. aasta suvel ning päädis aasta hiljem otsusega, milles Keit Pentus-Rosimannus jäi täielikult süütuks, tema mehelet Rainilt aga mõisteti solidaarselt välja erinevaid summasid.

Asja üle arutleti natukene avalikult ja see kerkis aegajalt jälle üles seoses käimasoleva kriminaalasjaga (milles on süüdistatavad Väino Pentus ja advokaat Siim Roode ning mis alles käib), kuid jällegi kadus see teema avalikult radarilt.

Tallinna ringkonnakohus tegi aga oma eilse otsusega pankrotistunud OÜ Autorollo tsiviilasjas vastutavaks ka reformierakondlasest välisministri Keit Pentus-Rosimannuse.

Tallinna halduskohtu ja ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu ütles Delfile, et ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu mullusuvise otsuse osas, millega OÜ Autorollo nõue tütarfirma asutamisega tekitatud kahju osas jäeti Keit Pentus-Rosimannuse vastu rahuldamata ja vähendati kahjuhüvitist 43 765, 26 euro võrra.

Samuti tühistati otsus osas, millega OÜ Autorollo nõue pankrotimenetluse blokeerimise osas Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldati ning millega OÜ Autorollo nõue vara kõrvaldamisega Rain Rosimannus vastu rahuldati.

Tühistatud osas tegi kohus uue otsuse, millega Autorollo tütarfirma asutamisega tekitatud kahju nõue rahuldati kõigi kostjate vastu summas 163 817, 67 eurot ning OÜ Autorollo nõue pankrotimenetluse blokeerimise osas jäeti ka Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldamata ning OÜ Autorollo vara kõrvaldamisega seotud nõue jäeti Rain Rosimannus vastu rahuldamata.

Ringkonnakohus mõistis Siim Roodelt, Rain Rosimannuselt, OÜ-lt Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt ja Keit Pentus-Rosimannuselt solidaarselt välja OÜ Autorollo kasuks hageja tütarfirma asutamisega tekitatud kahjudega seotud nõude rahuldamiseks kahjuhüvitise 163 817 eurot 67 senti, viivise 34 673 eurot 92 senti ning viivise põhinõudelt alates tänavu 1. juulist kuni kohustuse täitmiseni võlaõigusseaduses sätestatud määras.

Samas jättis ringkonnakohus OÜ Autorollo kassa puudujäägi ja pankrotimenetluse blokeerimise nõude tervikuna kõigi kostjate vastu rahuldamata ja jätta OÜ Autorollo raha ja vara kõrvaldamise nõue tervikuna Rain Rosimannuse ja Keit Pentus-Rosimannuse vastu rahuldamata.

Ülejäänud osas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata.

Seega tegi kohus ka ministri vastutavaks ning säästmaks enda sõnutsi riiki ning välisteenistusi, otsustas minister tagasi astuda.