Viimased võimaldaksid ostjatel end edaspidi maailmale tutvustada parunite või vähemasti mõisaisandatena (Lord of the Manor).

Eesti Mõisate Ühenduse esimees Jaanus Kiili kinnitab, et sellised tiitlid pole müüdavad ja võrdleb niisugust äri kaugete taevatähtedega kauplemisega – müüakse midagi, mis müüjale ei kuulu ja seega ka edasiantav pole. Heraldikaekspert John Martin Robinson on öelnud mõisaga väidetavalt kaasatulevate tiitlite kohta elegantselt, et need pole midagi enamat aunimetusest “koera ja paari pardi valitseja”.

Kurioosne on fakt, et vähemasti Avanduse mõisa omanik Jaak Kütt ei tea MSE ärist midagi. Kütt kinnitab, et “müüki ei toimu”.

Ka Aa mõisa haldav Lüganuse vallavanem Arno Rossmann on üllatunud ja teatab, et vald “pole huvitatud mõisa müügist”. Euroopa Ajalooliste Hoonete Ühenduse nõukogu liige Imre Sooäär mõistab MSE tegevuse hukka ja kutsub Eesti politseid üles asjaga tegelema.

End “mittetulundusühinguks” nimetava MSE on kodulehe andmetel asutanud Andres Linholm ja Patrick McCleary. Juba aastaid välismaal elav Linholm (varasema nimega Palmberg) tutvustab end veebilehel andreslinholm.com kui “Tema Kuningliku Kõrguse Raja Muda Muedzul Lail Tan Kiram’i, Sulu Kuningakoja seadusliku pea” kantslerit.

Samas ei peeta Filipiini meres asuvatel Sulu saartel härra Linholmi sugugi enda kantsleriks. Detsembris 2011 loodud internetileheküljel andreslinholm.blogspot.com/2011/12/andres-linholm-is-impostor.ht ml teatatakse ahastavas toonis, et “härra Linholm on pettur, kel pole mingeid õigusi Sulu sultanaadi esindamiseks” ja ta “pole elus oma jalga Sulu pinnale tõstnud”.

Ekspressil ei õnnestunud tiitlimüüja Linholmi ega MSEga ühendust saada. Oletatavasti peitub võti MSE “äriplaani” mõistmiseks ingliskeelsetes oksjonitingimustes, kus märgitakse, et müügi ärajäämisel “mis tahes põhjusel” ei aktsepteeri oksjonikorraldaja vastutust ja talle jääb õigus kasseerida sisse tasu, mis võrdub 35 protsendiga sellest, mis olnuks oksjonikorraldaja “viimasel hinnangul” tehingu väärtus.

Asjaolu, et mõisaomanik müügist midagi ei tea, mahub kindlasti määratluse “mis tahes põhjus” alla. Kuid kui olete piisavalt rikas ja seniilne isik, kes unistab paruniks või parunessiks saamisest, ei lase te end sellest võib-olla heidutada.