Sultsi homovaenuliku artikli tõttu nõuavad kunstiinimesed tema ametist vabastamist.

“Minu ülesanne on kaitsta igasuguste mööduvate ja läbijooksvate nähtuste eest oma õpilasi, kaitsta nende isiksust ja oma mõttelaadi ja seda mina ka teen,” ütleb Tallinna Kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults.

“Mina elan vabas riigis ja kui keegi küsib minu käest minu enda isiklikku arvamust, siis ma võin selle arvamuse ka öelda. Mis koolidirektor ma oleks, kui mul poleks oma seisukohta?” küsib SL Õhtulehelt Tallinna Kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults, kes on ajakirjanduses tähelepanu pälvinud pärast homovaenuliku artikli avaldamist Postimehes.

Sults kinnitab, et artikli mõte oli väljendada oma muret noorsoo pärast. “Vanusegrupp, kelle pärast mina muretsen, on 7-18aastased noored. Rohkem mind ei huvita. Ma ei taha teada, mida täiskasvanud — 20-, 35- või 40aastane inimene oma eluga teeb või milline orientatsioon tal on. See on inimese vaba tahe,” arvab Sults.

“Õpilast ei saa minu artikkel puudutada. Tema peab täitma riigi õppekava, kus puuduvad sõnad homo ja lesbi,” ütleb direktor ja väidab, et on absoluutselt välistatud, et tema suhtub oma kooli homoseksuaalsetesse õpilastesse kuidagi teisiti. “Ma olen professionaalne pedagoog ja ma teen oma tööd, olles tolerantne ja lojaalne õpilaste/õpetajate eraelu suhtes,” kinnitab Sults.

Sultsi arvates usaldavad lapsevanemad teda kui direktorit ning peavad tema tegemisi lastele kasulikuks.

Kunstiinimesed nõuavad aga Sultsi vabastamist direktorikohalt ning koguvad selleks allkirju. Teisipäeva keskpäevaks oli pöördumisele alla kirjutanud 82 inimest.

“Märt Sultsi artikli peale ütleks, et kui selline on tema nägemus asjast, siis palun väga, see on tema õigus ja tore, et ta ei karda seda välja öelda,” arvab geiparaadi pressiesindaja Lisette Kampus. “Mis puutub üleskutsesse, siis paraadi korraldajad sellele alla kirjutanud pole ning ei plaani seda ka teha,” väidab ta.

“No las nad koguvad neid allkirju, mina hakkan koguma vastuallkirju, et miks nad maalivad alaealiste akte või miks nad kirjutavad siivutuid luuletusi,” ei tunne Sults võimaliku vallandamise pärast muret.

Tallinna haridusameti info peaspetsialist Rainer Rannala tunnistas Postimehele, et tema arvates ei ole avalik esinemine radikaalsete seisukohtadega koolidirektorile eetiline. “Samas, 20 aastat tagasi olid Sultsi-sugused mõtlejad vägagi hinnas ning hetkel on küsimus selles, kas me oleme täna niivõrd liberaalne ühiskond, et peaksime kedagi nii kardinaalselt karistama?”küsis ta.

Tallinna abilinnapea Tatjana Muravjova leidis, et Sults ei ole endale päriselt aru andnud, millist käitumist talt eeldatakse. “Ühegi kooli direktor ei tohi laskuda turuplatsil rusikatega vehkiva ja räuskleva poisikese tasemele,” rääkis ta. Pärast Sultsi selgituste ärakuulamist otsustab linnavalitsus, kas ja millist karistust rakendada.”

Tallinna abilinnapea Peep Aaviksoo sõnul pole nõudmine Sultsi vallandada õigustatud, kirjutab Eesti Päevaleht. “Inimese vallandamiseks peavad olema väga selged põhjused. Nii need asjad ei käi, et keegi nõuab kuskil internetis kellegi vallandamist,” ütles ta ning lisas, et 80 inimest on kaduvväike hulk.