Prognoosi kohaselt pidanuks põhjavesi jõudma Kose-Vasavere piirkonnas kõrgtasemele (kuni 50 m merepinnast) aastal 2006. Ülemöödunud aasta veerikas august, möödunud aasta ohtrad sademed ning rohkete suladega aastavahetus tõstsid põhjavee taseme seal juba nüüd 47 meetrini. Selle tulemusena on põhjavesi madalamates kohtades läbi lõhede ja tamponeeritud tuulutussurfide maapinnale jõudnud ning uputab mitmes kohas nii riigi- kui erametsa, kirjutab Põhjarannik.

Kolmapäeval otsisid Eesti Põlevkivi, Põlevkivi Kaevandamise ASi, riigimetsa majandamise keskuse ja lähikonna omavalitsuste esindajad koos lahendust, kuidas liigvett metsaaladelt jõgedesse juhtida.

“Vanadelt kaartidelt on näha, et kaevanduseelsel ajal olid sellel praegusel uputusalal soo ja allikad,” rääkis ASi Eesti Põlevkivi keskkonnajuht Kalmer Sokman. “Kuni kaevandus töötas, dreenis see ka veekihte.”

Nüüd, mil põhjavesi kunagise taseme on saavutanud, tuleb ülearusele veele anda võimalus uputamise asemel jõge mööda ära liikuda. Ahtme metskond on võtnud nõuks Pühajõkke suubuva Sannikoja ära puhastada, et veele sel moel vaba äravool võimaldada.

Eesti Põlevkivi kavandab põhjaveetaseme stabiliseerimiseks puuraugu rajamist. Umbes poolemeetrise läbimõõduga puurkaev puuritakse otse kaevanduskäiku, misjärel sealt väljuv vesi isevooluteed Sannikojja suundub. Et põhjavee väljavoolu kontrolli all hoida, paigaldatakse puuraugu torule sulgur.

Kaks metsaomanikku, kes üleujutuspiirkonda jäävate metsade pärast muretsedes Eesti Põlevkivi poole on pöördunud, peaksid oma murele samuti lahenduse saama.