TAI tellimisel valmis uuring, mille eesmärgiks oli uurida rahulolu suitsetamiskeeluga kahes sihtrühmas: 830 elaniku ja 200 toitlustusettevõtte seas, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kuigi ootuspäraselt on rahulolu suurem naiste ja mittesuitsetajate seas, on ka tervelt 70% suitsetajatest endist selgelt keeluga rahul,” märkis TAI kommunikatsiooniosakonna juhataja Helen Noormets.

Instituudi hinnangul on tähelepanuväärne, et noored, kuni 20-aastased inimesed on muutunud olukorraga isegi rohkem rahul kui vanemad inimesed. Samuti on hakanud varasemast enam väljas käima need inimesed, kes seda varem vältisid.

Külastatavus on jäänud samale tasemele enam kui kahe kolmandiku küsitletud ettevõtete arvates. Need baarid-pubid, kelle arvates kliente on senisest vähem, ei ole kindlad, kas panna seda üldise majanduslanguse või suitsukeelu arvele, nagu märkis ka üks vastajatest.

Küsitlus kinnitas, et üldiselt olid toitlustusettevõtete hirmud enne seaduse jõustumist suuremad kui muutus, mille see aasta jooksul on kaasa toonud.

Uuringu tulemustest selgus ka, et veerandil asutustest on olemas eraldi suitsuruum, kaks kolmandikku ajab läbi ilma selleta ega kavatse seda ka luua.

Paraku ei anna uuringu tulemused vastust küsimusele, kas ja kui palju on suitsetamine tegelikkuses vähenenud. Küsitletud toitlustuskohad kinnitasid küll, et tubakamüük on vähenenud, kuid üldiste koguste kohta info puudub.