"Nende saadetud lepingu projektis on mõned asjad, millega ma ei saa nõus olla ja mõned, millega ma võiksin nõustuda," ütles täna BNS-ile SA Kultuurileht juhataja Toomas Väljataga. "See, mis Strandberg mulle saatis, pole päris see, mille mina talle saatsin. Aga arutame, ma räägin asjad toimetuse inimestega ka veel üle."

Strandberg esindab läbirääkimistel Kultuurilehega ka Valku. Kolmas lehest koondatud toimetaja Doris Kareva pole jätkamise teemal Väljataga sõnul enda seisukohta veel selgelt väljendanud. "Helistan Karevale ja täpsustan üle," lausus ta. Neljas Sirbist koondatud toimetaja Tarmo Teder on öelnud, et tema sinna tagasi minna ei soovi.

BNS-ile teadaolevalt soovib SA Kultuurileht, et Strandberg, Valk ja Kareva toimetaksid Sirpi selle aasta lõpuni töövõtulepingu alusel, kuid vähemalt Strandbergile ja Valgule pole see vastuvõetav ning nad esitasid omapoolsed ettepanekud. Strandberg ega Väljataga ei soovinud lepinguprojektide sisu kommenteerida, samuti ei osanud kumbki arvata, millal ja kas üldse nende allakirjutamiseni jõutakse.

Segadused Sirbis algasid kirjanik Kaur Kenderi määramisega Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks 14. novembril, kus ta pidi olema kuni uue peatoimetaja leidmiseni. Kender tõi endaga toimetusse kaasa kolm uut töötajat ning töösuhe lõpetati Kareva, Strandbergi, Tederi ja Valguga. Oma lahkumisest teatas ka Valle-Sten Maiste.

Eesti loomeliidud avaldasid Sirbis toime pandud ootamatute struktuurimuudatuste üle nördimust ja erilist meelepaha tekitas loomeliitudes nende toimepanemise viis. Kirjanike liidu esimees Karl-Martin Sinijärv tegi 20. novembril kultuuriministeeriumis Langi, Klaasi ja Väljatagaga peetud kohtumisel Langile ettepaneku usalduse kaotuse tõttu tagasi astuda.

Päev hiljem esitasid 40 riigikogu liiget Langile umbusaldusavalduse, mis kukkus läbi, sest selle poolt hääletas 38 riigikogu liiget. Sellele vaatamata teatas Lang samal õhtul ETV saates "Kahekõne", et astub tagasi ja jätkab riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikmena. Lang ütles, et tahab parlamendis oma ametist lahkumist põhjendades pidada kõne ja teha seda kirglikult ning nimetada selles kõnes ka mõnede ajakirjanike nimesid, keda ta peab "kaabakateks".