Starmani isetegevus Kuressaares majade üldelektriga “loomingulisel” ümberkäimisel tuli välja juhuslikult. Nimelt hakkas Kiriku tänaval fotoateljee ruumides asuv seinakarp ühtäkki undama, nii et segas töötamist. Karp on samas kohas juba kunagise kohaliku Kadi televisiooni aegadest saadik, kirjutab Oma Saar.

Turufoto juhataja Annika Otstavel rääkis, et firma töötajad ei näinud undamisest lahti saamiseks muud moodust, kui tõmbasid toitejuhtme seinast välja. Esialgu ei järgnenud mingit reaktsiooni.

Siis oli aga pistik seinakontakti tagasi pandud ning Starmani töötaja hoiatas, et seda ei tohi välja tõmmata, sest muidu kaob ümbruskonna majadest telepilt ära. Majaomanikud hakkasid seepeale uurima, kust karp voolu saab, ja tuli välja, et juhe jooksis Turufoto voolumõõtjasse.

“Ütlesin, et pangu oma voolumõõtja, ning ühendasime meie oma lahti,” rääkis Otstavel. Starman ehitas süsteemid ümber ja sama maja keldrisse ilmus harukarp, mis saab toidet maja üldelektrist. Majaühistuga on sõlmitud ka leping.

Ühel hetkel avastas Annika Otstavel, kes peab Kuressaares Kohtu tänaval Tekstiilipoodi, et ka selle voolumõõtjasse jookseb Starmani karbist elektrikaabel. “Siis ma südamest vihastasin, et nad on oma seadme järgmisesse majja viinud ja jälle ühe konkreetse korteri voolumõõtjasse ühendanud,” rääkis Annika Otstavel, kes kuulis järelepärimise peale Starmanist, et nende seadmed voolu ei tarbi. Otstaveli sõnul on see otsene vale, sest seadme toiteblokil on tarbimisandmed peal kirjas (300 W; 7,1 A; 42 V).

Starmani kommunikatsioonijuht Timo Hartikainen ütles Oma Saarele, et nad tõepoolest tarbisid ühe Kohtu tänava korteri elektrit ajavahemikus27.08.2008 – 6.04.2009 172 krooni ulatuses.

Hartikainen selgitas ka Delfile, et Starmanil on sõlmitud korteriühistutega lepingud, mis lubavad meil oma seadmeid majades hoida. Samuti on nendes fikseeritud tarbitava elektrienergia eest tasumise kord. "Antud juhtumi näol oli tegemist alltöövõtja poolt tehtud kahetsusväärse eksitusega, mille avastamisel koheselt seadme elektritoite ümber ehitasime ja soovisime kompenseerida ka tarbitud elektrienergia," ütles ta.

"Tekstiilipoe hoones asuv seade tõesti tänasel päeval voolu ei tarbi, kuna see ei ole ühendatud vooluvõrku. Tegemist on võimendiga, mis oli kasutuses Starmani vana võrgu osana, mis tänaseks on renoveeritud ja elektrilahendus ümber ehitatud. Demonteerime võimendi majast järgmise nädala jooksul," lisas Hartikainen olukorra selgituseks.