Riigikontrolli aruandest selgub, et Riigikontrolli hinnangul ei taga praegune laste tervishoiukorraldus laste tervise probleemide ennetamist, õigeaegset avastamist, süsteemset jälgimist ja järjepidevat ravi. Olukorra parandamiseks tuleks luua sisuline koostöö perearsti- ja eriarstiabi, koolitervishoiu-, lastekaitse-, õppenõustamisteenuste ning terviseedenduse pakkumise spetsialistide vahel.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul tekitab komisjonile tutvustatud aruanne äärmiselt sünge meeleolu. „Selge on see, et on viimane aeg võtta vastu otsused, mis peaksid kardinaalselt muutma laste tervise kontrollimise seisu Eestis,“ sõnas Stalnuhhin. „Selle eesmärgi saavutamiseks korraldabki erikomisjon sel korral tavapärasest laiapõhjalisema arutelu ümarlaua ääres,“ lisas ta.

Riigikontroll analüüsis, kas laste tervishoiu korraldus tagab, et tervisehäiretega ja haiged lapsed leitakse õigel ajal üles, kas spetsialistide ja lapsevanemate infovahetus toimib, kas lapsed saavad vajalikku abi, kui tervisehäired ja haigused tuvastatakse, ning kas laste tervise hoidmise ja ravimise eest vastutavad osapooled moodustavad toimiva võrgustiku. Samuti uuris Riigikontroll, milline on laste tervishoiuteenuste kättesaadavus elukoha, vanuse ja sotsiaalse tausta põhjal.

Arutelule on kutsutud Sotsiaalministeeriumi, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Eesti Haigekassa, Tervise Arengu Instituudi, Eesti Arstide Liidu, Eesti Lastearstide Seltsi, Eesti Psühhiaatrite Seltsi, Eesti Perearstide Seltsi, SA Tallinna Koolitervishoiu, Tartu Koolitervishoiu OÜ ning Riigikontrolli esindajad.