Eesti Inimeste Puu

Koos Eesti inimeste puu tiitliga on Tamme-Lauri tamm saanud õiguse esindada Eestit Euroopa aasta puu 2016 valimistel.

Euroopa aasta puu tiitli võitis tänavu kevadel Orissaare staadioni tamm.

Tamme-Lauri tamm

Urvaste vallavalitsus esitas konkursile Eesti jämedaima ja võimsaima puu, mis asub Võrumaal Urvaste külas. Tamme-Lauri tamme kohta on esitajate kinnitusel teada mitmeid rahvajutte. Näiteks räägitakse, et puu läks kasvama Rootsi kuninga maa sisse löödud vehmrist ehk vankri aisast. Tamme-Lauri tamm on kasvanud aastasadu, väidetakse, et tamme vanus võib olla 800 aasta ringis. Puu kõrguseks mõõdeti 2001. aastal 16 meetrit ja ümbermõõduks 8,3 meetrit.

Tamme kasvuhoog pole hoolimata vanusest raugenud, kuid ta pole enam suurepärases seisundis ja paarikümne aasta eest tehti puule põhjalik remont. Puu sisemusest veeti välja kaks autokoormatäit kõdu. Õõnsusest, kuhu mahtunuks viis inimest ümber väikese laua kohvitama, ehitati tellistest, raudarmatuurist ja betoonist kunstsüdamik, mis toetab tüve ja võra seestpoolt. Vanadest oksaaukudest tehti tuulutusavad, et tüvi seestpoolt enam ei kopitaks. Avaused kaeti metallvõrguga, et linnud sinna pesa ei rajaks. Kuna tamme sisse on korduvalt löönud välk, paigaldati puule lisaks ka piksevarras. Ehitusjäljed peideti nii osavalt, et vaid asjasse pühendatu oskab neid märgata.

Rahvasuu räägib, et puu pakkus aastasadu varju ja kaitset karjalastele ja rändajatele. Samuti oli puu olnud lähedal elavatele lastele ka mängutoa eest. Kohalike suhtumine Tamme-Lauri tamme on olnud alati eriline. Selleski puus on usutud elavat vaim. Pärimuse järgi on tamme nimi tulnud sõnast Laurits, kes oli tulejumal.

Tamme-Lauri tamm on Urvaste valla sümbol, ka valla vapil on kujutatud selle tamme kujund. Sama puud kujutati ka 10-kroonisel rahatähel, mida paljud noored pärast euro tulekut ehk enam ei tea. Tamme on pildistanud mitmed kuulsad fotograafid ja maalinud ka kunstnikud.