“See Tammiku külas asuv pesapaik, mida on küll täpsem nimetada Donna ja Padise omaks, plaanitakse tõesti riikliku kaitse alla võtta,” selgitas kotkaklubi ekspert Urmas Sellis. Kui eelmise aasta sügisel asuti Tooni pesapaika kaitse alla võtma, alustas Tooni alles rännet Aafrika suunas. Paraku hukkus lind Iisraeli-Liibanoni piiri lähedal.

Sellise sõnul näitab elu aga seda, et isaslinnu surm ei too kaasa pesapaiga mahajätmist. “Meilegi üllatusena leidis Tooni paariline Donna endale väga kiiresti uue kaaslase,” lisas Sellis. Nüüd pesitsevad Tooni pesapaigas must-toonekured Donna ja Padis.

Ümber Tooni endise pesapaiga moodustatakse keskkonnaministri määrusega ligi 22-hektariline sihtkaitsevöönd, kus metsa majandamine on piiratud. Ligi kaheksa hektarit sihtkaitsevööndist kuulub eraomanikele.

“98 protsenti metsaomanikest suhtub kas kotkaste või must-toonekurgede pesade kaitsmisesse mõistvalt, kuid on ka inimesi, kes saavad lindude peale pahaks, sest nad ei saa tulevikus sealt metsa müüa,” lisas Sellis.

Peale Tooni endise püsielupaiga laiendab keskkonnaminister riiklikku kaitseala must-toonekurgede Piia ja Priidu püsi-elukohas Saaremaal Kaarma vallas Hakjalal.