“Ma tahan lihtsalt tulla koju, oma koju Tallinnas. Seal, ainult seal tahan alati õnnelik olla,” kirjutab praegu Brasiilias võitluskunste õppiv Giovanni Sposato SL Õhtulehele luuleliselt lahti oma unistuse.

Paraku ei luba Eesti riik teda vähemalt 2013. aastani üle piiri.

“Giovanni Sposato suhtes kehtib sissesõidukeeld kuni 26. maini 2013, seetõttu ei tohi ta Eestisse siseneda ega seal viibida,” selgitab siseministeeriumi pressitalitus olukorda.

Keeld kehtib vaatamata sellele, et ühe võidu on Sposato juba siseministeeriumi üle kohtus saanud. Tallinna halduskohus rahuldas novembris tema kaebuse ja tühistas siseminister Margus Leivo käskkirja talle Eestisse alalise sissesõidukeelu kehtestamise kohta. Kohtu arvates oli siseministri käskkiri õigusvastane, motiveerimata ja segane.

Ringkonnakohtu halduskolleegium jättis siseministeeriumi apellatsioonkaebuse varasemale Tallinna halduskohtu otsusele rahuldamata ja halduskohtu otsuse muutmata. Ühtlasi mõistis ringkonnakohus siseministeeriumilt Giovanni Sposato (33) kasuks kohtukuluna välja tema kulutused õigusabile — 20 000 krooni.

See aga ei tähenda, et Sposato võiks kohe Eestisse tulla. “Kuna Sposato saadeti Eestist välja halduskohtu otsusega, siis rakendub tema suhtes seadusest tulenev sissesõidukeeld, mis on kümme aastat,” selgitab Sposato olukorda tema advokaat Siim Roode.

Ehkki Sposato kaalub selle tõkendi tõttu Eesti riigi kaebamist Euroopa inimõiguste kohtusse, ei ole see tema advokaadi sõnul siiski kõige esmasem samm. Vajaliku käskkirja Margus Leivo allkirjaga loodab ta saada uue aasta alguses, sest siseministeerium on omal algatusel alustanud kontrollmenetlust, et selgitada, kas Sposatole kohaldatud kümneaastane sissesõidukeeld on põhjendatud või mitte.

Kuna Sposato on Euroopa Liidu kodanik, siis laienevad talle pärast Eesti liitumist euroliiduga teistsugused õigused.