Kas saaksite selgitada lühidalt lugejatele, mis asi on kasvuhormoon ja mis on selle ülesanne inimese organismis?

Hgh ehk kasvuhormoon on hüpofüüsi eessagara poolt produtseeritud peptiidhormoon, mille üheks ülesandeks organismis on osaleda kudede reperatiivses regeneratsioonis ja juhtida inimorganismi kasvamisprotsessi vastsündinust kuni täiskasvanuks saamiseni osaledes erinevates metaboolsetes protsessides. Füüsiline aktiivsus muudab märkimisväärselt vereplasmas Hgh kontsentratsiooni.

Doktor Jüri Laasik ütles Veerpalu pressikonverentsil, et praegune metoodika, mille abil analüüsitakse kasvuhormooni taset inimese organismis, on endiselt vaidlusalune. Miks on siiski praegune metoodika WADA poolt ametlikult heaks kiidetud?

Kaudsed testimismetoodikad, mille tulemusi väljendatakse suhtarvu kaudu, ei ole 100-protsendilised. Hoolimata sellest, et olemasolev on üks täpsemaid kasutuses olevaid metoodikaid.

Pressikonverentsil jäi kõlama ka väide, et Andrus Veerpalu kõrge kasvuhormooni näidu võis põhjustada enne proovi andmist tehtud raske ja pikk treening. Miks ei ole siis sarnaseid proovitulemusi juhtunud teiste sportlaste puhul, kes kindlasti ka raskeid treeningprogramme läbivad?

Et tegemist ei ole 100% täpse analüüsimeetodiga, kinnitab ka asjaolu, et Veerpalu A ja B analüüsi tulemuste erinevus oli üle 20 protsendi.

Kui suur on tõenäosus, et Veerpalu tiimi argumente ka rahvusvaheliste organisatsioonide poolt usutakse?

IOC Meditsiinikomisjoni ja WADA poolt heaks kiidetud testimismetoodika pädevust ümber lükata, hoolimata mõnedest vastuoludest, on ebatõenäoline. Kuid apellatsioonil võivad arvesse tulla mitmed tehnilised asjaolud, mis IOC arbitraažikohtus võivad kallutada otsuse sportlase kasuks.