Kunagine Putini toetaja Petrov hakkas viimastel aastatel toetama Venemaa opositsiooni, mistõttu tal läks jalgealune Venemaal tuliseks ja ta põgenes Eestisse.

"See oli reaalsest elust ajendatud. Tal ilmselt läkski seal kibedaks, aga kuna me teadsime, et ta on kunagi FSB-ga koostööd teinud, mida ta võibolla eeldas, et me ei tea, siis me pidime selle asja ära menetlema," selgitas seda eile kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu.

Üks Petrovi Tartus varjupaiga taotlemisel aidanud mees kirjeldas, kuidas Petrov kohe politseis varjupaika taotledes teatas, et tema on Vene agent.

"Teisipäeva hommikul kell üheksa algas vastuvõtu protsess. Kabinetti sisse astudes ütles Mihhail, et ta on Venemaa luureorganite agent ja palus kapo ka kohale kutsuda. Jõudis kapo esindaja kohale umbes kell 13, kuid enne oli vastuvõtu protsess lõpuni viidud. Rikkumisi vastuvõtul ei olnud. Kõik osapooled olid korrektsed ja viisakad, takistusi minu seal viibimiseks polnud," rääkis Petrovi abistaja.

Vahemikus 13-17 oli Mihhailil isiklik silmast-silma vestlus kapo esindajaga. Pärast seda viis Petrovi aitaja ta Vao varjupaigataotlejate keskusesse.

Edasise arestimajas viibimise ja vanglas oleku ajal Mihhaili aidanud mees ütles, et mingeid rikkumisi Eesti riigi poolt ei olnud. Kõik ametnikud olid peamiselt viisakad ja sõbralikud. Peamine probleem oli riigikeele valdkonnas: eesti keelt mitteosav vang suure tõenäosusega saab kaebuse vastuseks "kirjutage eesti keeles".

"Aga üldiselt kõik oli pigem korras. Üks kord jäi Mihhaili poeg piiri ületades hiljaks ja ei jõudnud ennast vastavalt vanglas registreeruda. Vangla töötajad ikka võtsid ta ankeedi tund hiljem vastu ja edasi korraldasid visiidi nagu kavas olim," kirjeldas mees.

"Eile helistas Mihhail mulle mitu korda. Ta oli ärevil, palus teda meediast materjalide korjamisega aidata. Mul paraku selleks aega ega võimalust polnud. Ma seda seletasingi talle. Kohe hakkas ta karjuma, et igaüks meil siin riigis on kapo agent ning mind isiklikult ootab vangla Peterburis, kui teda riigist välja saadetakse tagasi endisesse koduriiki," meenutas mees.

Taolise ähvardamise tõttu ei soovinud mees Petroviga rohkem kokku puutuda.

Kapo teatas selle loo kommentaariks, et neil pole oma eilsele jutule midagi lisada.