Eksamikeskuse direktori Robert Lippini sõnul toovad riigieksamid aeg-ajalt kaasa ka selle, et esineb spikerdamist. Tõsisemaid rikkumisi oli tema sõnul 22. Matemaatikas leiti neljal õpilasel spikrid.

„Bioloogia eksami tegi 18 õpilast oma õpetajate juhendamisel,“ ütles Lippin. „Kuidas need asjad juhtuda saavad? Kõik on võimalik, sest eksamit teevad siiski inimesed.“

Rikkujatel jääb hetkel kool lõpetamata, ütles Lippin. Tema sõnul jääb esmaspäevaks koolis kavandatud lõpuaktus ära. Lippin ei soostunud ütlema, mis kooliga on tegemist.

Mida teeb kool õpetajatega, see on Lippini sõnul kooli otsustada.

Õpilased ei ole tema hinnangul selles süüdi, õpilasi initsieerisid ikkagi õpetajad ja kõik toimus õpetajate süül, kelle südametunnistusele see nüüd jääb.

Lippini arvates on see kurb, et noored, kes lõpetavad kooli, saavad kaasa sellised väärtushinnangud ja see toimub lausa õpetajate kaasabil. „Õpetajad, kes soosivad spikerdamist, ei peaks töötama õpetajatena,“ leidis Lippin.

Lippini sõnul on hindajad, kes hindavad eksami käiku, võimelised kõrvalise abi kasutamise tuvastama. Ka istumisplaan eksamiruumis on tuvastatav. Kui esinevad vead ja need on ühesugused ja korduvad kõigis töödes, siis need tuvastatakse, rääkis Lippin.