Sünniga on Eesti ja mõne muu riigi kodakondsuse omandanud isikuid vähemalt 25 000, kellest enamik ehk umbes 15 000 on Vene kodanikud, vahendab ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

"See on väga konservatiivne hinnang, kuna nad võtavad arvesse ainult kahe põlvkonna järgseid sünnijärgseid kodanikke. Aga neid inimesi, keda igasugune topeltkodakondsus puudutab - ehk siis mitte ainult sünnijärgseid - neid inimesi on siseministeerium hinnangul Eestis 240 000," ütles Balti uuringute instituudi analüütik Kristina Kallas.

Ta tõdeb, et Eesti on oma kodakondsusseadusega teistest Euroopa Liidu riikidest veidi maha jäänud, sest 14 Euroopa Liidu riigis on mitmikkodakondsus lubatud ja ülejäänud kümnes on see lubatud erandlikel asjaoludel.

Kallasega sarnasel arvamusel on University College Londoni õppejõud Richard Mole, kes on Balti riikide kodakondsuse ja identiteedi teemadel kirjutanud mitmeid teaduslikke raamatuid. "Kui te tahate julgustada Eesti riigi suhtes lojaalsust, siis kodakondsuse pakkumine nii paljudele elanikele kui võimalik ei kahjustaks julgeolekut. Ma arvan, et üks võimalik julgeolekurisk on hoopis puudulik integratsioon," ütles Mole.