Esmalt natuke matemaatikat. Riigikogus on 101 liiget - Reformierakonnal 33, Keskerakonnal 26, IRLil 23, sotsidel 19.

Presidendi valimiseks riigikogus on vaja 68 häält, Ilvest toetavatel parteidel (Reform, IRL, SDE) on hääli 75. Allpool esitab Delfi spekulatsiooni riigikogulastest, kes mitmel põhjusel võivad Ilvese-koalitsioonist valimishetkel loobuda.

Kui aga president Ilves saadab maamaksuseaduse tagasi parlamenti või lisab sellele sapiseid kommentaare, on teda toetav koalitsioon juba enne valimisi purunenud.

Rein Aidma. Reformierakondlane ja endine kommunist, kuid on 1996. aastast maagilise üliõpilasorganisatsiooni EÜS liige. EÜSi liikmed on nii Tarand kui ka Ilves, kuid Tarandi side organisatsiooniga on kindlasti tugevam ja selle mõju parteidistsipliinile on raske alahinnata.

Jaak Allik. Sots, samuti endine kommunist, kunagine Arnold Rüütli toetaja. Paljudel on raske ette kujutada Allikut Ilvest toetamas, samas veetlevat Allikut Ilvese juures kerged sotsi-alged. Ei maksa alahinnata, et Alliku poeg Mihkel kuulub EÜSi.

Aivar Kokk. Endine rahvaliitlane, täna kuulub IRLi. Samuti Rüütli toetaja ja nagu paljud omavalitsusjuhid, ei ole ka tema kunagi kuulunud Ilvese austajate sekka.

Peeter Kreitzberg. Sots, kelle otsused on tihti ettearvamatud. Võib kuulata parteidistsipliini, aga võib ka otsustada mõne varasema negatiivse kogemuse põhjal Ilvese vastu.

Kajar Lember. Endine rahvaliitlane, kes noorsotsina võib igaks juhuks eelistada parteidistsipliini, kuid Rüütli toetajana on tal täna raske olla Ilvese paadis.

Tõnis Lukas. Pettunud IRLi liige, kes jäi kevadel ilma ministriportfellist. EÜSi liige, Tarandi pikaaegne kaaslane ja üks tõenäolisemaid Ilvese-koalitsiooni lõhkujatest.

Erki Nool. IRLi liikmest isemõtleja, kelle vereringe sobib kindlasti paremini Tarandi omaga.

Juku-Kalle Raid. Ettearvamatu noorpoliitik, kes tunnistas Delfile sel nädalal, et ta eelistaks Ilvest, aga see pole veel garantii. Tarandi kauaaegne sõber ja suhtleb temaga tänaseni äärmiselt aktiivselt.

Karel Rüütli. Rahvaliidu endine esimees, kunagi ihust ja hingest toetanud Rüütlit. Tal võib olla Ilvese toetamine oluliselt raskem kui hääle andmine Tarandile.

Andrus Saare. IRLi liige, omavalitsusjuht, ei pruugi olla IRLi ametliku valikuga nõus.

Priit Sibul. IRLi peasekretär, kes eelmiste valimiste ajal aitas Ilvesele hääli tuua, kuid on tuntud kui isemõtleja ja -otsutaja.

Ülo Tulik. Võru endine maavanem, IRLi liige, tugev isemõtleja, kes väidetavalt ei kuulu Ilvese suuraustajate hulka.

Täna pärastlõunal võib Indrek Tarandist saada Keskerakonna ametlik presidendikandidaat.