"Alustuseks tahaks valitsust kiita. Riigikogule esitatud riigieelarvega tunnistatakse lõpuks seda, mida sotsiaaldemokraadid on rääkinud aastaid, ning mille osas on ühiskonna ootus haripunkti jõudnud. Nimelt et 19-eurone lastetoetus on tänase Eesti kontekstis naeruväärselt väike ja et õpetajad väärivad korralikku töötasu. Siinkohal saab kahjuks ka kiiduväärne otsa, kuna sisuliste lahendusteni järgmise aasta riigieelarvega ei kavatsetagi jõuda," lausus Vassiljev soojenduseks,

Aga: "Üritamaks potjomkinlikult jätta muljet probleemide lahendamisest, tegeletakse kas kosmeetiliste muudatustega või veeretatakse rahastamiskoorem võõrastele õlgadele. „Lastetoetuste reformi“ kõlava loosungi taga ei peitu muud, kui 9,6 eurot kõige väiksema sissetulekuga (pereliikme kohta alla 150 euro kuus) peredele, mida tuleb soovijal taotlemas käima hakata. Sisuliselt tehakse universaalsele peretoetusele, mis sõltub laste arvust peres, juurde sotsiaaltoetus, mille maksmisel lähtutakse perekonna sissetulekust. Samas 310 eurot teeniv üksikvanem lapsega seda toetust saama ei hakka."

Vassiljevi sõnul on õpetajate Reformierakonna ja IRLi valitsus lubanud õpetajate palka tõsta 11 protsenti.

"Koolipidajad on Eestis kohalikud omavalitsused, kuid õpetaja töötasu eest vastutab riik, kes eraldab selle maksmiseks linnadele ja valdadele vahendid. Lubatud palgatõusuks kulub järgmisel aastal üle viieteist miljoni euro," lisas ta. "Küsimusele, kust tuleb raha, saab valitsuse eearveplaanidest vastuse seitsme miljoni ulatuses. Kuid rohkem kui kaheksa miljonit jääb lihtsalt puudu. Teisisõnu on riik leidnud katte viieprotsendisele palgatõusule, kuid kuus protsenti on rahata. Pettunud õpetaja pöördub koolidirektori poole, kes pöördub linnapea või vallavanema poole, kes laiutab käsi ja näitab haridusministri suunas. Kuid lubatud palgatõusu pole."

SDE üks juhtidest jätkab: "Lisaks lastetoetuste kolmekordistamisele ning õpetajate ja kultuuritöötajate 20-protsendisele palgatõusule, on sotsiaaldemokraadid esitanud mitmeid muudatusettepanekuid, millega valitsuse eelarve ei arvesta. Omavalitsustele, kui kõige inimlähedasemale riigitasandile, tuleb näha ette piisavad finantsid inimestele oluliste ja vajalike teenuste pakkumiseks. Samuti soovime taastada lasteaedade programmi, mis suurendaks lasteaiakohti ning tõstaks lasteaiaõpetajate palka. Ka tuleb laiendada tasuta koolilõuna ka gümnaasiumi klasside õpilastele."

Samuti on Vassiljevi arvates politsei ja päästjate töötasude teema jäänud õpetajate murede varju, kuid pole vähemkriitiline.

"Sotsid näevad esitatud muudatusettepanekutes ette lisavahendid nende viimiseks kärbeteeelsele tasemele. Nagu ka tervishoiu valdkonda kiirabiteenusele ja residentidele," kinnitas ta.

"Leidmaks katteallikaid vajalikele muudatustele, olema vaadanud üle nii kulu kui tulu poole riigieelarves. Põhjendamatult suur on valitsusele eraldatav reservfond ning siseministeeriumi töötasude rohkem kui kahekordistamine. Näeme ette ka muudatusi maksupoliitikas. Näiteks peame põhjendatuks, kriitiliste probleemide lahendamiseks, tulumaksule lisaastme kehtestamist ning lahja ja kange alkoholi aktsiisimäärade ühtlustamist," loetles ta kohti, kuidas on võimalik riigieelarvet parandada. "Koalitsioonisaadikutele peaks kindlasti meeltmööda olema, et sotside muudatusettepanekud suurendavad 200 miljoni euro võrra kiiresti kahanevaid riigi reserve ning vähendavad valitsuse esitatud eelarve puudujääki."