Riigikogu valimiste järel sõlmisid uue koalitsiooni Reformierakond, IRL ja SDE. Koalitsioonileping allkirjastati 8. aprillil, kui sotside esimees oli veel Sven Mikser.

Uue kolmikliidu koalitsioonilepe sisaldas mitmeid sotsidele olulisi punkte, aga sotside vasakpoolsemad nõudmised jäid sealt välja, sest sotside valimistulemus oli lihtsalt liiga kehv, et puhast vasakvalitsust teha.

Sotside tavaliikmete seas valitses aga pahameel ja selle toel tõusis varasuvel erakonna uueks esimeheks Jevgeni Ossinovski, kes lubas koalitsioonilepingu avamist ja seal olulisi muutuseid, mida Eesti tema sõnul vajab.

Sotside mõtte tõsta tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni kuus ja rahastada seda tulumaksumäära tõusuga lasksid koalitsioonipartnerid põhja, sest nad pole nõus tulumaksumäära tõusuga.

Läbirääkimised koalitsioonilepingu muutmise täpsete üksikasjade üle veel käivad ja peavad olema lõppenud pühapäevaks, et SDE volikogu saaks seisukoha võtta.

Pühapäeval saavad volikogu liikmed otsustada, kas hääletada poolt või vastu. Kui hääletatakse poolt, siis jätkab SDE muudetud koalitsioonilepinguga koalitsioonis. Mis juhtub aga siis, kui volikogu lükkab koalitsioonilepingu muudatused tagasi? Kas see tähendab ka sotside lahkumist valitsusest?

Volikogu esimees Jüri Morozov uskus siiski, et nii kaugele asjad ei lähe. Tema sõnul on hea tulemus ka see, kui piirkondadest tulnud mõtted õnnestub osaliselt koalitsioonilepingusse sisse saada. "Koalitsioonileping on kompromiss, ei saa valitsust jonni pärast lõhki ajada," ütles Morozov.

"Me ei ole mingid valitsusekukutajad, vaid mõtleme, kuidas paremini Eesti asja ajada. Selleks on parim meetod arutelu," lisas Morozov.

Volikogul peab erakonna esimees Ossinovski kõne, kus ta selgitab koalitsioonilepingu muutmisläbirääkimistel saavutatud tulemusi. Seejärel saavad volikogu liikmed arutada, mida teha ning sellele järgneb hääletus.

Kui suur on võimalus, et sotside volikogu liikmed hakkavad mässama ja hääletavad koalitsioonilepingu muudatused maha, kui neile tulemused ei meeldi? Veteranpoliitik Jaak Allik ütles, et koalitsioonilepingu avamist pole vaja sotsidele punktide noppimiseks, vaid vaja on ära teha olulised muudatused, mida toetab ka avalik arvamus.

"Ilma olulise maksureformita ja haldusreformita, mis aitaks kaasa ääremaastumise peatumiseks, ei ole Eestil võimalik edasi minna," ütles Allik. Nende probleemide lahendamiseks on vaja parlamendienamust ja koostööd tuleb teha nendega, kes on valmis probleeme lahendama.

Praeguse riigikogu koosseisu juures on sotsidel keeruline moodustada teistsugust valitsust, mis suudaks näiteks nende pakutud tulumaksumuudatused vastu võtta. Sotsidel koos Keskerakonnaga pole enamuskoalitsiooniks piisavalt hääli. Isegi Vabaerakonna kampa võtmine ei aitaks. EKREga ei soovi sotsid ise koostööd teha, sellal kui IRL ei taha jälle Edgar Savisaare juhitud Keskerakonnaga mingit pistmist teha. Savisaar on aga oma raskest haigusest paranenud ja on reipalt poliitikas tagasi.

"Kui midagi välja ei tule, saab alati erakorralisi valimisi teha. See on küll ekstreemjuhtum," kommenteeris Allik. Ta leidis siiski, et ka selles riigikogus on võimalik riigi ja rahva huvisid kaitsta.