„Meie küsitlus ei pretendeeri teaduslikule tõele, kuid näitab siiski inimeste hoiakuid. Esile tõusevad tasuta koolitoidu ja õppevahendite ning lasteaiakohtade tagamisega seotud teemad. Kui pikk lasteaiajärjekord ei võimalda emal tööle tagasi minna või kooliga seotud kulutused on kujunenud varjatud õppemaksuks, siis need on perede jaoks kahtlemata murekohad,“ ütles erakonna peasekretär Kalvi Kõva pressiteates.

Tasuta koolitoidu ja õppevahendite tagamist tõstis kolme olulisema teema seas esile 47 protsenti vastanutest ja igale lapsele lasteaiakoha tagamist 40 protsenti vastanutest. Toidu, ravimite, raamatute ja kultuuriürituste käibemaksu alandamist paigutas kolme olulisema teema hulka 36 protsenti vastanutest.

„Tugev toetus toidu, ravimite, raamatute ja kultuuriürituste käibemaksu alandamisele kinnitab seda, et inimesed ei ole hinnatõusuga leppinud,“ ütles Kõva.

33 protsenti vastanutest paigutas esimese kolme olulisema teema hulka meeste ja naiste palgaerinevuse vähendamise. 29 protsenti küsitletutest pidas oluliseks teemaks vanemahüvitise paindlikumaks muutmist ja sama palju noortele esimese töökoha programmi loomist.

Erakonna liikmed on küsitlust läbi viinud piirkondlike üldkogude eel Tallinnas, Tartus, Pärnus, Rakveres, Narvas, Kuressaares, Raplas, Haapsalus, Valgas, Võrus ja Põlvas. Kokku on SDE olnud oma telgi ja küsitlusega väljas olnud 14 korral. Küsitlusele on vastanud praeguseks 1630 inimest, kuid telgiga on kavas veel minna erinevatele üritustele, näiteks järgmisel nädalal Viljandisse.

Vastajatel paluti kümne väljapakutud teema hulgast valida kolm kõige olulisemat. Küsitlusele vastamise eelduseks ei olnud SDE-le oma kontaktandmete jätmine.