Samuti teevad sotsiaaldemokraadid ettepaneku jätta eranditult kõik lapsetoetused toimetulekutoetuse arvestamisel vanemate sissetuleku hulgast välja, teatas partei pressiteenistus.

„Meie eelnõu pakub reaalset tuge tuhandetele kitsikuses elavate perede lastele. Valitsuse „suurejooneline lastetoetuse reform,“ mis astub jõusse 1. juulil, toob paraku kaasa olukorra, kus osa toimetulekutoetust saavate perede lastest jääb lisarahast ilma,“ ütles SDE parlamendisaadik Heljo Pikhof.

„Vajaduspõhist peretoetust ei pruugi näiteks saada natuke üle miinimumpalga teeniv lastega üksikema, kuna pere sissetulek on napilt suurem vaesuspiirist.“

Sotsiaaldemokraatide eelnõu parandab Pikhofi sõnul valitsusliidu „reformi“ kõige suurema praagi, laiendades vajaduspõhise peretoetuse saajate ringi ka nende peredega, kelle sissetulek ületab suhtelise vaesuse piiri, kuid kellele jääb pärast eluasemekulude tasumist kätte summa, mis asub allpool toimetulekupiiri.

Tänane Eesti Päevaleht tõi välja karmi tõsiasja, et paljud täiskohaga ausalt tööd tegevad inimesed peavad elama sisuliselt kodutuna sotsiaalmajutusüksustes, kuna palgad on võrreldes korteriüüride ja kommunaalkuludega sedavõrd väikesed.

Artiklis kirjeldatakse kahte last üksi kasvatava Diana juhtumit, kes käib täiskohaga tööl, saab palka kätte 270 eurot, kuid ei saa selle eest endale Tallinnas isegi kõige tagasihoidlikumat korterit lubada – lapsed vajavad ju ka toitmist. „Ka kõige väiksema, ühetoalise korteri üürimine käib mulle selle palga juures üle jõu,” kirjeldab Diana. Kokku on naisel kolm last, üks on juba alustanud iseseisvat elu. Diana on üks õnnelikest koduta jäänutest, kes saab elada koos lastega Tallinna Paljassaare sotsiaalmajutusüksuses, kus peredel on oma toad ja mitme peale üks vannituba ja köök.