Obstruktsioon on parlamendi töö kunstlik takistamine opositsiooni poolt. Riigikogus on selleks võimalik võtta vaheaegu ja pidada kõnesid, samuti esitada küsimusi.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikme Rannar Vassiljevi sõnul kasutavad sotsid selle võimaluse homme ära, et juhtida tähelepanu kümme aastat samal tasemel püsinud lastetoetuse väiksusele ja nõuavad selle kolmekordistamist 57,54 eurole.

Riigikogu täiskogu istung algab kell 14, sellele eelneb infotund. Istungi esimese pärvakorrapunktina tuleb teisele lugemisele valitsuse algatatud 2014. aasta riigieelarve seaduse eelnõu.

Enne seda on aeg sõnavõttudeks. Kui arvestada, et iga riigikogu liige võib kõneleda viis minutit ja paluda ka kolm lisaminutit ning eeldada, et kõnelevad kõik sotsiaaldemokraatide fraktsiooni 19 liiget, siis kulub ainuüksi kõnedele kaks ja pool tundi.

Vassiljevi sõnul on lastetoetuse teema sotside jaoks oluline teema ja ta eeldas, et sõna võtavad kõik fraktsiooni liikmed.

Edasi saavad riigikogu liikmed esitada kuni kaks küsimust. Iga küsimuse pikkus võib olla minut. Vastamiseks kuluvat aega mitte arvestades kuluks sotsiaaldemokraatidel küsimuste esitamiseks umbes 40 minutit.

Alles seejärel saab riigikogu asuda läbi vaatama muudatusettepanekuid, mida on ligi 400. Muudatusettepanekuid on võimalik panna hääletusele ja võtta enne igat hääletust 10 minutit vaheaega. Puht matemaatiliselt tähendab see ligi 4000 minutit ehk enam kui 60 tundi ehk ligi kolm ööpäeva.

„Maksimumpiir on üsna kaugele seatud, teoreetiliselt on võimalik istungit venitada mitu head ööpäeva,“ möönis Vassiljev. „Eks me vaatame. Võib juhtuda küll, et inimesed väsivad selle aja peale ära.“

Riigikogu pidas ööistungeid ka eelmisel aastal samal ajal, kui arutati tänavust riigieelarvet ja kevadel enne suvepuhkusele minekut, kui arutlusel oli põhikooli- ja gümnaasiumiseadus (PGS).

Ene Ergma on kokku kutsunud neli täiendavat istungit

Selleks korraks on riigikogu juhatus riigieelarve vastuvõtmiseks juba tingimuslikult kokku kutsunud ka neli täiendavat istungit. Iga uue täiendava istungi alguse ja eelmise lõpu vahele jääks üks tund.

Esimese täiendava istungi 2013. aasta 14. novembril algusega kell 17.00 kuni päevakorra ammendumiseni, aga mitte kauem kui 15. novembri kella 9.00ni juhul, kui riigikogu täiskogu VI istungjärgu 8. töönädala päevakorras olevaid kõiki eelnõusid ei arutata läbi hiljemalt 14. novembri istungil.

Esimese täiendava istungi päevakorras on kõik need eelnõud, mis 8. töönädalal jäid läbi arutamata.

Teise täiendava istungi 2013. aasta 15. novembril algusega kell 10.00 kuni päevakorra ammendumiseni, aga mitte kauem kui 16. novembri kella 9.00ni juhul, kui esimese täiendava istungi päevakorras olevaid kõiki eelnõusid ei arutata läbi hiljemalt esimese täiendava istungi lõpuks. Teise täiendava istungi päevakorras on kõik need eelnõud, mis esimesel täiendaval istungil jäid läbi arutamata.

Kolmanda täiendava istungi 2013. aasta 16. novembril algusega kell 10.00 kuni päevakorra ammendumiseni, aga mitte kauem kui 17. novembri kella 9.00ni juhul, kui teise täiendava istungi päevakorras olevaid kõiki eelnõusid ei arutata läbi hiljemalt teise täiendava istungi lõpuks. Kolmanda täiendava istungi päevakorras on kõik need eelnõud, mis teisel täiendaval istungil jäid läbi arutamata.

Neljanda täiendava istungi 2013. aasta 17. novembril algusega kell 9.00 kuni päevakorra ammendumiseni, aga mitte kauem kui 18. novembri kella 8.00ni juhul, kui kolmanda täiendava istungi päevakorras olevaid kõiki eelnõusid ei arutata läbi hiljemalt kolmanda täiendava istungi lõpuks. Neljanda täiendava istungi päevakorras on kõik need eelnõud, mis kolmandal täiendaval istungil jäid läbi arutamata.