Luksusauto maksu alla läheksid kütusekulukad maasturid ja sportautod nagu näiteks Mercedes-Benzi S-klass, Hummerid, enamus Jaguaridest, teatas sotsiaaldemokraatide pressiesindaja.

„Meie selge eesmärk on suunata inimesi mõistlikuma valiku suunas, lootes et autod, mida soetatakse tulevikus, tarbivad vähem kütust, on keskkonnasõbralikud ja väiksemad. Samal ajal suurendame riigi tulusid, soodustame ühistranspordi kasutamist ja keskkonnahoidu,“ ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Indrek Saar.

Eesti riikliku autoregistrikeskuse andmetel hõlmab selline maksustamine ligi 28 000 autot, mis tooks esialgsete arvestuste kohaselt riigieelarvesse täiendavalt üle 1 miljardi krooni.

“Tahame, et koalitsioonipartnerid ja avalikkus meie ideed tõsiselt võtavad, sest enneolematu kiiruse saavutanud naftahinna tõus sunnib meid rõhutama energiasäästu vajalikkust, rääkimata vajadusest säästa keskkonda,” lisas Saar. ”Euroopa Liidus on veel ainult Eesti ja Leedu need riigid, kes täna autosid ei maksusta.”

Sotsiaaldemokraadid valmistavad praegu ette luksusautode maksustamise eelnõud. Saar pidas oluliseks, et arutellu tahavad sotsid kaasata võimalikult paljude huvirühmade esindajaid.

“Oleme valmis arutama näiteks seda, kas just 140 kW on see piir, millest alates autosid maksustada. Küll aga on luksusautode maksustamine sotside silmis nii paratamatu kui ka õiglane otsus,” selgitas Saar.