Riigikogu rahanduskomisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Rannar Vassiljev kommenteeris, et SDE sihiks seatud 800-eurone miinimumpalk aastal 2019 eeldab ka tootlikkuse tõusu ja seega kogu üldise palgataseme kasvu.

"Alampalga 20protsendilise tõstmise kõrval peame suutma keskmist palgataset tõsta hetkel prognoositule lisaks keskmiselt vähemalt neli protsenti aastas. See tähendab, et viie aasta pärast küündiks keskmine palk 1600 euro alla ning alampalk moodustaks keskmisest palgast pool," teatas Vassiljev.

Riigieelarve aluseks oleva rahandusministeeriumi majandusprognoosi kohaselt kasvab järgmistel aastatel keskmine palk igal aastal natuke üle kuue protsendi. Sel juhul oleks aastal 2019 keskmine palk umbes 1370 eurot ja miinimumpalk oleks tervelt 58 protsenti keskmisest palgast.

See oleks maailma üks kõrgemaid keskmise palga ja miinimumpalga suhteid. Rikaste riikide klubi OECD andmetel ei olnud 2012. aastal mitte üheski nende liikmesriigis keskmise palga ja miinimumpalga suhe nii kõrge.

Näiteks oli Prantsusmaal 2012. aastal miinimumpalk 50 protsenti keskmisest palgast. Kohalike majandusteadlaste sõnul on kõrge miinimumpalk üks põhjuseid, miks on seal püsivalt kõrge tööpuudus, seda eriti noorte, immigrantide ja teiste tööturul väikese konkurentsivõimega inimeste seas.

SDE esimees Sven Mikser seadis 800-eurose kuupalga eesmärgiks 24. septembril peetud konverentsil Äriplaan 2015. Kaks päeva hiljem kirjutas sotsiaaldemokraat Eiki Nestor oma blogis, et Euroopa sotsiaalteadmiste praktikas on tuntud mõiste nimega "õiglane palk", mille suurus on 60 protsenti keskmisest palgast.

Nagu juba kirjutatud, pole üheski rikkas riigis miinimumpalk 60 protsenti keskmisest, vaid jääb pigem 30-50 protsendi vahemikku. Delfi uuris seetõttu Nestorilt, mida ta täpselt mõtles. Sotsiaaldemokraatide vastuse saatis hoopis Vassiljev, kes tuli välja mõttega, et ka üldine palgakasv võiks olla oluliselt kiirem, mistõttu keskmine palk võiks aastal 2019 olla 1600 eurot. Sel juhul oleks keskmise palga ja miinimumpalga suhe endiselt üks rikaste riikide kõrgemaid, aga enam mitte pretsedenditult kõrge.