Juba kolme aasta eest sotsiaaldemokraatide endi esitatud eelnõu järgi tõstetaks universaalseid lastetoetusi 19,18 eurolt 57,54 eurole. Rahastamisallikaks pakkus Tsahkna järgmisse aastasse planeeritud üksiksiku tulumaksu langetamise ärajätmise, ka see on vana sotsiaaldemokraatide mõte.

Sotsiaalkomisjoni eelmine esimees Margus Tsahkna võttis kolm aastat tolmu kogunud eelnõu sahtlist välja üsna hiljuti, kui selgus, et Reformierakond tahab uut valitsust teha hoopis sotsiaaldemokraatidega. Kuna koalitsioonileppes lepiti kokku lastetoetuste tõusus 45 euroni, siis sattusid sotsiaaldemokraadid ebameeldivasse olukorda, kus nad ei saanud toetada omaenda eelnõu vastuvõtmist.

Sotsiaaldemokraatidele taoline olukord lõbu ei valmistanud, vaid nad süüdistasid Tsahknat silmakirjalikkuses ja näitemängu etendamises. Nende esindaja Heljo Pikhof lausus, et koalitsioonileppes õnnestus tegelikult lastetoetuseid tõsta, mida seni olid nad asjatult lootnud.

Pikhof tegi ettepaneku katkestada eelnõu teine lugemine. Ta kinnitas, et nad pole loobunud sihist tõsta lastetoetust 60 euroni kuus, loodetavasti teeb seda järgmiste valimiste järgne valitsus.

Tsahkna: lastetoetuse tõus võib ära jääda

Tsahkna kommenteeris mõned tunnid hiljem, et riigikogus saalis valitses täna kummaline olukord. "Pidin kaitsma sotside poolt esitatud eelnõu nende enda rünnakute eest. On kahju, et lastetoetuste tõstmise eelnõu sotside enda poolt rajalt maha võeti. Lastetoetuste tõstmine on olnud sotside kõige põhilisem lubadus ja täna ei julgenud sotsid oma kõige suurema lubaduse eest seista," kritiseeris Tsahkna.

"Nad lasid selle võimaluse käest ja uut võimalust ei pruugi tulla, kuna riigikogu saalis ütlesid reformierakonna poliitikud eesotsas Andrus Ansipiga selgelt välja, et nad ei toeta kõigile lastele mõeldud toetuste tõstmist. See tähendab sisulist eriarvamust sotsidega ning majandusolukorra jätkuva halvenemise ettekäändel võib lastetoetuste tõus Reformierakonna vastuseisu tõttu lihtsalt ära jääda," hoiatas Tsahkna.