Sotsiaaldemokraatide ettepaneku kohaselt tuleb kohalike teede investeeringuteks eraldada vähemalt 15 protsenti riigieelarvesse kütuseaktsiisist laekunud ja teehoiuks ette nähtud summast, teatas sotsiaaldemokraatide pressiesindaja.

„Viimased karmid talved on pannud väga raskesse seisu kohalikud omavalitsused, kel on kohustus lükata teed lumest lahti ja hoida nad sõidetavad. Valdadel ja linnadel ei jätku oma ülesannete täitmiseks selgelt raha – võrreldes 2008. aastaga on teede korrashoiuks eraldatavad summad vähenenud kolm korda,” selgitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige Kajar Lember.

Karjuvalt ebaõiglane on tema sõnul olukord, kus riigiteedele ja kohalike teedele ning tänavatele jagatavad summad erinevad ligi 15 korda. Tänavu saavad näiteks riigimaanteed kilomeetri kohta 4361 eurot, valla-ja linnateed aga kõigest 302 eurot.

Lemberi kinnitusel tagab sotsiaaldemokraatide pakutud lahendus kohalikele omavalitsustele teedetööde stabiilse rahastamise. „Kui kehtiv rahastamissüsteem jätkub, halveneb teede seisukord veelgi ja juba lähiajal on vaja märgataval rohkem investeerida nende taastusremonti,” lisas Lember.